Presentation
Region Örebro län

Nära relationer på hemodialysmottagningen

Publicerad 6 april 2022
Foto: Richard Ström
Både Erika Nordin och John Sagebro gillar ny teknik. Inom kort kommer de att få nya dialysmaskiner till avdelningen, något de båda ser fram emot. Foto: Richard Ström
Både Erika Nordin och John Sagebro gillar ny teknik. Inom kort kommer de att få nya dialysmaskiner till avdelningen, något de båda ser fram emot. Foto: Richard Ström

Spännande teknik och ett omväxlande arbetstempo är några av de saker som John och Erika uppskattar med sitt arbete. På hemodialysmottagningen finns det dessutom utrymme för både kompetensutveckling och relationsbyggande.

Ungefär 70 personer, som har ingen eller väldigt liten njurfunktion, får regelbundet hjälp av vårdpersonalen på hemodialysmottagningen vid Universitetssjukhuset Örebro. Vanligtvis kopplas patienterna upp till de avancerade dialysmaskinerna tre gånger i veckan. Själva behandlingen tar cirka fyra timmar.
– Så vi lär verkligen känna våra patienter, säger sjuksköterskan Erika Nordin som har arbetat på avdelningen i fem år.

Vi söker sjuksköterska till Hemodialysmottagningen, USÖ. Klicka här för mer information och ansök

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Ny teknik och kompetensutveckling
Tidigare arbetade hon på ett äldreboende, men eftersom hon ville utvecklas och dessutom har ett teknikintresse sökte hon sig till hemodialysmottagningen. Ett val som hon är mycket nöjd med.
– Jag har oerhört trevliga och kompetenta kollegor. Vi har en bra atmosfär och hjälper alltid varandra. Sedan gillar jag att det också finns möjlighet att grotta ner sig i saker. Både jag och John jobbar med accesserna och det är jätteroligt att på arbetstid kunna nörda in sig och verkligen lära sig, säger hon.
Sjuksköterskan John Sagebro har tidigare arbetat på bland annat akuten. Men han sökte sig till hemodialysmottagningen i samband med att han blev tvåbarnspappa.
– Jag ville få en annan arbetssituation än den jag hade på akuten, jag ville till en lugnare plats. Här fick jag ett varierat jobb med möjlighet till utbildning. När jag har varit på jobbet är jag inte slutkörd utan jag har energi kvar när jag kommer hem, säger han.

Omväxlande arbete
Arbetstempot på avdelningen är omväxlande och kan ändras snabbt. Även arbetsuppgifterna är varierande. Förutom att sköta de högteknologiska maskinerna och ta hand om patienterna är bland annat kompetensutveckling och utredningar viktiga delar av arbetet.
John utreder bland annat patienternas möjlighet till transplantation. Men för många av patienterna är den regelbundna dialysen livslång. När sorgen slår till på avdelningen så finns kollegorna där för varandra. De många samtalen i personalrummet för dem samman och skapar en stark sammanhållning.
– Det ligger något i uttrycket ”En gång dialyssjuksköterska, alltid dialyssjuksköterska”. När gamla kollegor är här och hälsar på känns det som om de aldrig har varit borta, säger Erika.

Region Örebro län – Hemodialysmottagningen

Hemodialysmottagningen är en del av verksamhetsområdet medicin vid Universitetssjukhuset Örebro. Den högspecialiserade vården karaktäriseras av delaktighet och tillgänglighet. Det medicinska omhändertagandet ska svara mot hög internationell klass.

www.regionorebrolan.se/uso