Fritt, omväxlande och mindre stress. Så beskriver Anna-Karin Hellqvist och Alexander Jannert sina sjuksköterskejobb i Göteborgs hemsjukvård.
– Jag känner större arbetsglädje och mår bättre som människa sedan jag började här, säger Anna-Karin Hellqvist.
Kommunal hälso- och sjukvård (hemsjukvård) ges till personer som har svårt att ta sig till sin vårdgivare eller de som behöver sjukvård flera gånger i veckan.
Just nu pågår ett stort omställningsarbete i hela Sverige till ”Nära Vård”, det vill säga att vården sker närmare och mer på patientens villkor. I detta ”paradigmskifte” är den kommunala hälso- och sjukvården en mycket viktig aktör.
– Framtidens sjukvård går ju mot att fler ska vårdas i hemmet och det medför ju även att våra arbetsuppgifter blir mer och mer avancerade vilket är stimulerande och roligt, säger Anna-Karin Hellqvist, sjuksköterska i hemsjukvården i Göteborg.
En central fråga för hemsjukvården i Göteborg stad är kompetensförsörjningen. Att erbjuda vidareutbildning är en viktig del i arbetet med att säkra kompetensförsörjningen, och flera medarbetare läser på halvfart till specialistsjuksköterskor. Men hemsjukvården behöver också locka till sig ny personal.
Vi söker sjuksköterskor till hemsjukvården i Göteborgs stad. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster i Göteborgs stad
Bättre villkor
Anna-Karin Hellqvist är en av dem som bytt arbetsplats. Hon har arbetat som sjuksköterska i 22 år, mestadels på sjukhus, men sedan fyra år ingår hon i hemsjukvårdsteamet i stadsområde Centrum.
– När jag sökte mig hit var det för att forma en ny arbetssituation åt mig själv med bättre arbetstider. Jag visste inte så mycket om hur man jobbade inom hemsjukvården, säger Anna-Karin Hellqvist.
Alexander Jannert började jobba i hemsjukvården, närmare bestämt stadsområde Nordost, direkt efter sjuksköterskeexamen 2016.
– En av de saker jag verkligen uppskattar är att det ofta är långa vårdkontakter, vilket gör att man har möjlighet att lära känna varandra och skapa tillit, säger Alexander Jannert.
Anna-Karin Hellqvist håller med. Att träffa patienterna i deras eget hem gör att vården blir mer personlig.
– För mig är det väldigt berikande att se människor i olika livs- och klassammanhang. Jag ser mer av ”hela människan” och det ger mig väldigt mycket.
En annan stor fördel med att arbeta i hemsjukvården är att man har tillräckligt med tid att utföra sina arbetsuppgifter. Då kan man ge patienten en bättre vård.
De tror båda att det finns fördomar om att arbetet inom hemsjukvård inte är så avancerat. Men det kunde inte vara mer fel.
– Arbetet är väldigt omväxlande eftersom vi jobbar med alla typer av diagnoser. Vi gör många insatser som avlastar sjukhusen och det är roligare och mer avancerat än jag trodde. Jag trivs väldigt, väldigt bra, säger Anna-Karin Hellqvist.
Självständigt
I Göteborg stad finns ett uttalat mål att arbeta personcentrerat. Det betyder att arbetet läggs upp utifrån den enskilda patientens behov och förutsättningar, så att patienterna själva inkluderas så mycket som möjligt i vården.
Det bästa med jobbet, menar hon, är friheten.
– Jag bokar själv mina möten med patienten och kan styra min arbetsdag. Om jag jämför med slutenvården är det väldigt fritt och självständigt.
Alexander håller med och tillägger att stödet från kollegor är en viktig del av jobbet:
– Även om arbetet är självständigt så har jag alltid kollegor att rådfråga. I mitt team i Bergsjön är vi fem sjuksköterskor som kan bolla frågor mellan oss och jag kan alltid ta med mig en kollega om det skulle behövas, säger Alexander Jannert.
Ganska nyligen flyttade hemsjukvården i stadsområde Nordost till nya lokaler. Numera sitter de tillsammans med kommunens arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Det gör det lättare att samverka kring patienterna.
– Vi har också ett gott och nära samarbete med hemtjänsten och åker regelbundet till deras lokal, säger Alexander Jannert.
Utöver samarbete inom det egna teamet krävs också en löpande dialog med anhöriga och andra samverkansparter som socialtjänst, primärvård och sjukhus.
Introduktion till nya
För att nya medarbetare ska känna sig trygga har Göteborgs stad infört ett ordentligt introduktionsprogram. Programmet inleds med en heldag och följs upp av ett flertal halvdagar med olika föreläsningsserier.
– Hos oss får alla nyanställda gå bredvid samma sjuksköterska i tre veckor, och behöver de mer tid att komma in i arbetet kan de få gå bredvid en längre tid, säger Anna-Karin Hellqvist.
Vi söker sjuksköterskor till hemsjukvården i Göteborgs stad. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster i Göteborgs stad
Hitta alla våra lediga tjänster: goteborg.se/ledigajobb
Kontakta Rekryteringsenheten om du är intresserad av att veta mer om arbetsmöjligheter i Göteborgs Stad. Vi har arbetstillfällen över hela Göteborg och inom olika verksamheter. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt!
rekrytering.sjukskoterskor@aldrevardomsorg.goteborg.se
Göteborgs Stad är en av Sveriges största arbetsgivare med cirka 55000 medarbetare. Tillsammans driver vi verksamheten i hela staden som är uppdelad i fyra stadsområden: Hisingen, Sydväst, Centrum och Nordost. Här finns över 50 vård- och omsorgsboenden, 200 korttidsplatser, och hemsjukvård ges till 15000 personer varje år. Som sjuksköterska i hemsjukvården bidrar du till att människor kan leva så självständigt som möjligt, och för många är du en mycket viktig person i vardagagen.
Nyanställda inom den kommunala hälso- och sjukvården erbjuds ett individuellt utformat introduktionsprogram. Programmet pågår i cirka ett år. Vi arbetar med kompetenshöjande insatser, internutbildningar och erbjuder olika karriär- och utvecklingsmöjligheter.
Vill du veta mer om möjligheter och karriärvägar inom hemsjukvården i Göteborgs Stad gå in på Levla-webben: goteborg.se/levla