Presentation
Danderyds sjukhus

Spännande specialitet med många möjligheter

Publicerad 26 oktober 2022
Foto: Johan Marklund
Sara Imberg, sjuksköterska och Carolina Vargas, specialistsjuksköterska på Danderyds sjukhus Foto: Johan Marklund
Sara Imberg, sjuksköterska och Carolina Vargas, specialistsjuksköterska på Danderyds sjukhus Foto: Johan Marklund

– Att jobba på Infektionskliniken innebär att vara à jour med omvärlden. Vi hanterar ovanliga smittor på regelbunden basis och måste hela tiden vara uppdaterade på de senaste rönen. Ett brett och varierande arbete med väldigt goda utvecklingsmöjligheter, säger Carolina Vargas, specialistsjuksköterska, Danderyds sjukhus.

Det har gått åtta år sedan Carolina Vargas tog sin sjuksköterskeexamen och började arbeta på Danderyds sjukhus.
– Efter några år med geriatrisk vård sökte jag mig till Infektionskliniken, för att jag ville fortsätta utmanas och samtidigt utvecklas i mitt intresse för global medicin och akutsjukvård. Sedan 2020 är jag specialistsjuksköterska inom infektionssjukvård.
Idag har Carolina en kombinerad tjänst där hon delar sin tid mellan att vara biträdande vårdenhetschef och ledningssjuksköterska på kliniken.
– Kombinationstjänsten ger mig det bästa av två världar. Jag kan träffa patienter och handleda kollegor ute på avdelningen och samtidigt arbeta med kvalitetsutveckling och omvårdnadsprocesser.

Jobba med oss på Internmedicin och infektion. Klicka här för att se våra lediga tjänster

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster på Danderyds sjukhus

Ny i yrket
Till skillnad från Carolina var Sara Imberg ganska nyutexaminerad som sjuksköterska när hon började på kliniken för lite drygt ett år sedan.
– Jag tänkte att infektionssjukvård skulle vara ett bra och klokt val oavsett vad jag kommer att vilja specialisera mig inom i framtiden.
Med facit i hand konstaterar Sara att jobbet faktiskt blivit ännu bättre än förväntat.
– Jag har utvecklats enormt i min yrkesroll. Min uppfattning är att mina chefer och sjukhusledningen i stort ser väldigt positivt på att man vill förkovra sig och utveckla sin kompetens, oavsett om man som jag är ny i yrket eller har jobbat länge. Jag har till exempel fått vara med på en stor sårkonferens i Gävle och deltagit i en infektionsvecka i Stockholm i våras. På infektionsveckan samlades forskare inom både infektionsmedicin och mikrobiologi med mera. Sådant är värdefullt.

God stämning
Både Sara och Carolina kan varmt rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till Infektionskliniken på Danderyds sjukhus.
– Absolut, om du har ett intresse för infektionssjukdomar, vill lära dig olika typer av medicinsk teknik eller har tankar på vidareutbildning så är det här rätt klinik, säger Carolina.
Hon får medhåll av Sara som även lyfter fram den goda kollegiala stämningen som ett stort plus.
– Jag har känt mig välkommen från första stund och lärt mig massor. Här möter jag patienter i olika åldrar och med många olika diagnoser vilket gör arbetet både utvecklande och varierande. Jag älskar mitt jobb och hade inte kunnat vara på ett bättre ställe.

Danderyds sjukhus – Internmedicin och infektion

Internmedicin och infektion är ett av sjukhusets största verksamhetsområden med cirka 450 medarbetare, sju vårdavdelningar, två öppenvårdsmottagningar samt en akut vårdavdelning dit patienter kommer patienter för initial utredning och behandling.

www.ds.se