Presentation
Region Örebro län

Unik möjlighet till kompetensutveckling på ANIVA

Publicerad 26 oktober 2022
Foto: Kicki Nilsson
Elionor Palm, anestesi- och intensivvårdssjuksköterska, Mattias Norman, sjuksköterska, Maria Mekhal, allmänsjuksköterska inom intensivvård och Emelia Åkerling, sjuksköterska på ANIVA-kliniken i Örebro. Foto: Kicki Nilsson
Elionor Palm, anestesi- och intensivvårdssjuksköterska, Mattias Norman, sjuksköterska, Maria Mekhal, allmänsjuksköterska inom intensivvård och Emelia Åkerling, sjuksköterska på ANIVA-kliniken i Örebro. Foto: Kicki Nilsson

Kompetensen är hög, tekniken avancerad och de svårt sjuka patienterna får vård i världsklass. ANIVA-kliniken i Örebro erbjuder dessutom stora utvecklingsmöjligheter för både nya och erfarna sjuksköterskor.

Redan när Mattias Norman gick sin grundutbildning visste han att han en dag skulle vilja arbeta som anestesisjuksköterska. Vägen till att uppfylla den drömmen gick via dagkirurgin och en traineetjänst som allmänsjuksköterska inom anestesi på ANIVA-kliniken i Örebro.
– Just operation och anestesi är väldigt slutna avdelningar. Genom traineetjänsten fick jag en inblick i verksamheten redan innan jag sökte till specialistutbildningen, säger Mattias, som idag utbildar sig till anestesisjuksköterska vid Örebro universitet.

Vi söker sjuksköterska till postoperativ avdelning i O-huset, ANIVA. Klicka här för mer information och ansök

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Förberedande traineetjänster
På ANIVA-kliniken arbetar såväl nya sjuksköterskor som erfarna specialistsjuksköterskor. Vården är avancerad, och utbildning och kompetensutveckling är något som kliniken satsar stort på. Ett exempel på det är de unika traineetjänsterna ASA, allmänsjuksköterska inom anestesi och ASI, allmänsjuksköterska inom intensivvård.
– Du arbetar som ASA i minst sex månader innan du söker till specialistutbildningen. Tjänsten ger jättebra förkunskap inför utbildningen. Den förbättrar även inskolningsprocessen när medarbetarna kommer tillbaka till oss som färdiga anestesisjuksköterskor, säger Caroline Westling, enhetschef vid anestesiavdelningen på Örebro universitetssjukhus, och berättar att utbildningen sker både på kliniken och på Kliniskt träningscentrum vid Örebro universitet.
Upplägget för ASI ser ut på ett liknande sätt. Under minst 15 veckor tar sjuksköterskorna del av intensivvården genom olika omvårdnadsblock som till exempel cirkulation, nutrition och respiration. Varje område behandlas både teoretiskt och praktiskt. Allmänsjuksköterskorna inom anestesi och intensivvård är aldrig patientansvariga, utan finns på avdelningarna som extra resurser.
– På det här sättet kan vi fånga upp grundutbildade sjuksköterskor och väcka ett intresse för anestesi och intensivvård. Sjuksköterskorna får möjlighet att se om det här är något för dem innan de söker sin specialistutbildning. Det är också ett sätt för sjukhuset att säkra återväxten av specialistsjuksköterskor, säger Jonas Renner, enhetschef på IVA i Örebro.
När sjuksköterskorna sedan väljer att läsa sin specialistutbildning fortsätter de att vara anställda på ANIVA-kliniken. De har dessutom möjlighet att få lön under sin studietid.
Maria Mekhal började som ASI på intensivvårdsavdelningen i augusti, innan dess arbetade hon på strokeenheten.
– Det här känns jättebra och jättespännande. Det är otroligt lärorikt. Varje gång jag går till arbetet känns det kul, och när jag går därifrån har jag nästan huvudvärk för jag har lärt mig så mycket. Nu kan jag bygga upp min kunskap på ett lugnt och tryggt sätt, säger hon.

Jonas Renner, enhetschef på IVA, och Caroline Westling, enhetschef på anestesiavdelningen  på Örebro universitetssjukhus. Foto: Kicki Nilsson
Jonas Renner, enhetschef på IVA, och Caroline Westling, enhetschef på anestesiavdelningen på Örebro universitetssjukhus. Foto: Kicki Nilsson

Satsar på kompetensutveckling
Emelia Åkerling har valt en annan väg in på ANIVA-kliniken. Hon arbetar som sjuksköterska på klinikens postopavdelning.
– Jag sökte mig hit efter att jag hade fått mitt andra barn eftersom jag kände att jag behövde ha bättre arbetstider. När jag under intervjun fick mer information om tjänsten blev jag väldigt glad. Anestesi är ett område som jag har varit intresserad av, och på postop arbetar jag nära både anestesi och intensiven, säger hon.
För att vidareutvecklas i sin roll har hon, förutom interna utbildningar, även läst en kurs inom postopertiv- och intermediärvård på Uppsala universitet. Utbildningen fick hon möjlighet att gå under sin arbetstid.
– Möjligheterna att vidareutbilda sig är goda. Dessutom lär jag mig otroligt mycket av mina kollegor, säger Emelia.

Stimulerande miljö
Elionor Palm är både anestesi- och intensivvårdssjuksköterska. Hon har arbetat på kliniken i 30 år och stortrivs.
– Det här jobbet är fantastiskt roligt. Jag tycker än idag att det är lika roligt att söva och arbeta med IVA-patienter som när jag började. Det jag gillar mest med mitt arbete är när man kan göra skillnad för en patient, säger hon.
Sedan några år tillbaka delar hon sin tid mellan smärtenheten och postop.
– Det finns så många möjligheter på ANIVA-kliniken. Du kan vara väldigt flexibel och det finns så många olika områden som du kan välja att arbeta med. Dessutom är det en fantastisk miljö för den som gillar när det händer saker och som gillar att ta hand om akut sjuka patienter, säger Elionor.

Vi söker sjuksköterska till postoperativ avdelning i O-huset, ANIVA. Klicka här för mer information och ansök

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

ANIVA-kliniken – Region Örebro län

ANIVA-kliniken bedriver verksamhet vid regionens tre sjukhus: Universitetssjukhuset Örebro, Karlskoga lasarett och Lindesbergs lasarett. Det är en stor klinik med cirka 470 anställda. Våra arbetsområden är anestesi, intensivvård, dagkirurgi, smärtbehandling samt pre- och postoperativ vård.
Vid Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, finns anestesiavdelning, intensivvårdsavdelning, neurointermediär avdelning, två postoperativa och dagkirurgiska avdelningar samt smärtbehandling av akut och långvarig smärta. Här bedrivs även avancerad sjukvård, forskning och utbildning. Både 2019 och 2020 mottog USÖ tidningen Dagens Medicins prestigefyllda utmärkelse Bästa universitetssjukhus. Vi som arbetar här är mycket stolta över vårt sjukhus och bygger vårt arbete på professionalism, engagemang och laganda.

www.regionorebrolan.se