Ortopeden vid Skånes universitetssjukhus erbjuder en bred verksamhet som är utmanande och lärorik för alla. Tydliga karriärvägar och stora satsningar på att ta tillvara sjuksköterskors kompetens ger både nyutbildade och erfarna sjuksköterskor möjligheter att forma sina drömjobb.
Ebba Johansson var inte överförtjust när hon som sjuksköterskestudent fick sin åttaveckors praktik förlagd till ortopeden i Lund.
– Fy fasen, vilken trist specialitet tänkte jag. Men jag har blivit helkär i ortopedi och hade inte kunnat hamna på en bättre avdelning. Ortopedi är en spännande, lärorik och bred specialitet där du har stora möjligheter att utvecklas i din yrkesroll inom en rad olika områden. Att jag sökte mig hit efter min examen i januari 2021 var en självklarhet.
Som ny sjuksköterska på avdelningen fick Ebba en gedigen introduktion med sex veckors bredvidgång.
– Det är en jättebra avdelning att börja på; du får det stöd du behöver som ny, samtidigt som du lär dig om mycket mer än enbart ortopedi. Våra patienter är ofta gamla och multisjuka, i praktiken är verksamheten något av en kombinerad medicin- och ortopedavdelning vilket gör att man får en värdefull bredd i sitt lärande.
Sjuksköterskor till Verksamhetsområde ortopedi i Lund – Avd 11 (Sista ansökningsdag har passerat)
Nattsjuksköterskor till Ortopediavdelning i Malmö – Avd 1 (Sista ansökningsdag har passerat)
Sjuksköterskor till Ortopediavdelning i Malmö – Avd 1 (Sista ansökningsdag har passerat)
Sjuksköterskor till Ortopediavdelning i Malmö – Avd 3 (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Teamarbete
Verksamheten på ortopeden präglas av teamarbete där olika kompetenser samverkar för att ge patienterna bästa möjliga vård. Michael Tägil var nyutexaminerad arbetsterapeut när han för fem år sedan började arbeta på ortopeden i Lund.
– Att jag blivit kvar handlar dels om den utvecklande miljön, dels om kollegorna. Här råder en mycket hjälpsam och positiv atmosfär. I min roll som arbetsterapeut arbetar jag med olika medarbetargrupper, och oavsett vilket team jag ingår i är stämningen alltid positiv.
Ebba nickar instämmande.
– Vi har roligt på jobbet och det smittar av sig. Patienterna brukar säga att det känns gott att höra oss skratta i korridoren.
Core Curriculum
Både Ebba och Michael lyfter fram verksamhetens goda utvecklingsmöjligheter. För några år sedan infördes Core Curriculum i verksamheten, ett kompetensutvecklingsprogram som består av fem konkreta karriärutvecklingssteg, från nyutexaminerad till expertsjuksköterska. Ebba har tenterat av steg ett, och läser nu en 15-poängskurs med inriktning på ortopediska skador vid Malmö universitet.
– Jag tycker det är väldigt positivt att ha en tydlig kompetensstege i verksamheten. För egen del är jag nu på steg två. Genom att dela mina nya kunskaper på avdelningen bidrar jag i förlängningen även till verksamhetens utveckling vilket känns bra.
Utvecklingsprogrammet kommer på sikt att införas även för arbetsterapeuter.
Många möjligheter
Max Andersson, sjuksköterska på ortopeden i Malmö, delar sin tid mellan studier till specialistsjuksköterska i geriatrik och rollen som omvårdnadsledare där han utgör ett kompetensstöd till nyare kollegor på avdelningen.
– Studierna är en möjlighet jag fått via kliniken. Rent formellt är jag nu på nivå tre på kompetensstegen Core Curriculum. Specialistutbildningen ger möjlighet att nå högre nivåer som innebär mer ansvar och avancerade arbetsuppgifter. En stor fördel med verksamheten är att vi sjuksköterskor har många olika utvecklingsvägar att välja mellan. Eftersom ortopedi är en sådan bred specialitet går det att utveckla och forma sin kompetens utifrån eget intresse. Här finns många möjligheter och utmaningar för alla, oavsett kompetensnivå och antal år i yrket.
Magnet4Europe
Anna Svensson, områdeschef Ortopedi, berättar att Core Curriculum är en pusselbit i Magnet4Europe, ett europeiskt projekt med inriktning på att förbättra arbetsmiljön i vården, som till stor del om att ta tillvara sjuksköterskors kompetens.
– Fokus ligger på att skapa en tydlig klinisk professions- och omvårdnadsutveckling, ett utvecklande ledarskap, och regelbunden kvalitetsuppföljning i verksamheten.
Skånes universitetssjukhus är ett av i dagsläget fem sjukhus i Sverige som deltar i projektet.
– Verksamhetsområde Ortopedi har tre avdelningar som ingår i Magnet4Europe. Förhoppningen är att arbetet ska leda till en mer personcentrerad vård som ska ges av kompetenta, stolta och engagerade medarbetare. Det är dessa tre delar vi fokuserar på i Magnet4Europe, och Core Curriculum är en viktig del av den strävan, fastslår Anna Svensson.
Sjuksköterskor till Verksamhetsområde ortopedi i Lund – Avd 11 (Sista ansökningsdag har passerat)
Nattsjuksköterskor till Ortopediavdelning i Malmö – Avd 1 (Sista ansökningsdag har passerat)
Sjuksköterskor till Ortopediavdelning i Malmö – Avd 1 (Sista ansökningsdag har passerat)
Sjuksköterskor till Ortopediavdelning i Malmö – Avd 3 (Sista ansökningsdag har passerat)
Klicka här för att se alla våra lediga tjänster
Verksamhetsområde ortopedi vid Skånes universitetssjukhus är en av Sveriges största ortopediverksamheter. Här arbetar totalt cirka 500 medarbetare, varav cirka 100 är sjuksköterskor.
Verksamheten som bedrivs både i Malmö och i Lund tar varje år emot cirka 85000 besök, och är som enda enhet i Skandinavien medlem i ISOC, International Society of Orthopaedic Centers, en sammanslutning av de 18 högst rankade ortopedienheterna i världen.
www.skane.se