Presentation
Tema Akut & Reparativ Medicin

Här får nya sjuksköterskor en trygg start i karriären

Publicerad 27 oktober 2022
Molly Edlundh, sjuksköterska på AVA och Nasrin Soltani, sjuksköterska på  en avdelning för rekonstruktiv ortopedi. Foto: Johan Marklund
Molly Edlundh, sjuksköterska på AVA och Nasrin Soltani, sjuksköterska på en avdelning för rekonstruktiv ortopedi. Foto: Johan Marklund

Inom Tema Akut & Reparativ Medicin vårdas patienter med akuta tillstånd från alla olika specialiteter. En bred verksamhet med goda utvecklingsmöjligheter, tydlig kompetensstege och introduktionsprogram där erfarna sjuksköterskor alltid finns till hands för att stödja nya kollegor.

Paola Borquez började arbeta på B86, en avdelning för akut kirurgi och trauma inom Tema Akut & Reparativ Medicin vid Karolinska universitetssjukhuset, direkt efter sin sjuksköterskeexamen.
– Jag hade praktiserat på avdelningen så det kändes tryggt, samtidigt som jag tyckte att det var en intressant och lärorik verksamhet. Här finns professionella och mycket hjälpsamma arbetskamrater som gör allt för att man ska finna sig väl till rätta i verksamheten och sin nya roll. Jag kunde inte ha fått en bättre start.
Även Molly Edlundh, sjuksköterska på AVA, är ganska ny i rollen som sjuksköterska.
– Jag arbetade extra som undersköterska på avdelningen under studietiden. Det kändes som ett naturligt val att fortsätta i verksamheten även om jag tänkte mycket på hur själva rollbytet skulle tas emot på avdelningen, men jag oroade mig i onödan. Det har varit en bra övergång och jag har blivit väldigt fint bemött av mina kollegor. Att jag redan kände till avdelningen och patientflödet var en stor fördel som gjorde det lättare att vara ny.

Jobba med oss i Huddinge. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss i Solna. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Paola Borquez, sjuksköterska på B86, en avdelning för akut kirurgi och trauma.
Paola Borquez, sjuksköterska på B86, en avdelning för akut kirurgi och trauma.

Ortopedi
Nasrin Soltani som arbetar på en avdelning för rekonstruktiv ortopedi hade arbetat som röntgensjuksköterska i många år när hon bestämde sig för att byta inriktning.
– Jag ville jobba mer med människor än med maskiner, blev färdig allmänsjuksköterska för två år sedan och sökte mig till ortopedin, mycket för att området är nära besläktat med mitt gamla jobb på röntgen, det är fortfarande mycket bilder inblandade.
Hon påpekar att ortopedi är en specialitet som ger en snabb inlärningskurva.
–Vi har både elektiva och akuta patienter vilket gör att du lär dig mycket och att kunskapen blir väldigt bred. Här finns också en jättefin personalgrupp som hjälper och stödjer varandra; som ny slussades jag gradvis in i verksamheten.

Infektion
Anna Löfgren som blev färdig sjuksköterska i februari i år arbetade extra som undersköterska på en avdelning för hemlösa under studietiden.
– Sedan tog jag examen och började på i54, en infektionsavdelning som har ett samarbete med Beroendecentrum.
För att få mer kött på benen valde Anna att hospitera på avdelningen innan hon sökte jobbet.
– Direkt jag kom innanför dörrarna kände jag att det var rätt. Här har jag möjlighet att utvecklas i min nya roll som sjuksköterska och få använda mina kunskaper som jag fått under utbildningen genom att arbeta med akutsjukvård, och samtidigt ges möjligheten att inte bara vara sjuksköterskan Anna, utan även personen Anna.

Kompetensstege
De fyra kollegorna som ännu är i början av sin sjuksköterskekarriär uppskattar de stora utvecklingsmöjligheter som verksamheten inom Tema Akut & Reparativ Medicin erbjuder. Verksamhetens kompetenstege gör det tydligt vilka olika vägar som finns.
– Jag tycker att Kompetensstegen är inspirerande och väcker tankar om hur min bana kan komma att te sig. Det finns många olika vägar att gå och man kan välja lite efter personligt intresse allt eftersom det växer fram, säger Anna.
Hon rekommenderar varmt andra sjuksköterskor att söka sig till hennes avdelning.
– Det var så mycket under utbildningen som fokuserade på personcentrerad vård och vikten av ett holistiskt synsätt. Jag kände ofta att teorierna inte alltid stämde överens med vad jag såg i praktiken, men här på avdelningen går de verkligen hand i hand, vilket är speciellt viktigt när man arbetar med utsatta personer i samhället.
Nasrin, Molly och Paola säger att även de kan rekommendera andra sjuksköterskor att söka sig till Tema Akut & Reparativ Medicin i allmänhet och deras respektive avdelning i synnerhet.
– Gillar man att det händer mycket så är detta en jättebra avdelning. Man utvecklas mycket av att jobba här, speciellt som ny, säger Molly.
Nasrin påpekar att mycket yrkesutveckling sker av bara farten.
– Inte minst ortopedin ger stora möjligheter för både nya och erfarna sjuksköterskor att ständigt lära sig nya saker.
Paola avslutar med att lyfta fram teamarbetet och den goda arbetsmiljön.
– Hos oss kommer du att känna dig trygg, lyssnad till och respekterad samtidigt som du har stora möjligheter att utvecklas i olika riktningar, en jättebra avdelning om du frågar mig!

Anna Löfgren, sjuksköterska på en infektionsavdelning. Foto: Johan Marklund
Anna Löfgren, sjuksköterska på en infektionsavdelning. Foto: Johan Marklund

Jobba med oss i Huddinge. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss i Solna. Klicka här för mer information och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Tema Akut & Reparativ Medicin – Karolinska universitetssjukhuset

Temat består av sex medicinska enheter, två omvårdnadsområden samt en vårdadministrativ enhet. Vårt arbete inom forskning och utbildning innefattar både medicinska och omvårdnadsämnen och sker i samarbete med Karolinska Institutet och andra utomstående aktörer. Grundutbildningsuppdraget är en stor och viktig del av verksamheten. Tema ARM är långt framme inom området verksamhetsförlagd utbildning (VFU).

www.karolinska.se