Presentation
Radiologen i Sörmland

Elin och Malin stortrivs på radiologen i Region Sörmland

Publicerad 14 februari 2023
Foto: Pierre Pocs
Elin Elser och Malin Vesterhav stortrivs på radiologen i Sörmland. Foto: Pierre Pocs

På radiologen mixas vård och teknik och röntgensjuksköterskorna jobbar med många olika modaliteter. Och utveckling av kompetensen är i ständigt fokus.
– Att höja sin kompetens är något som främjas och uppmuntras, säger Elin Elser, röntgensjuksköterska.

Radiologen i Region Sörmland erbjuder många typer av modaliteter vilket ger röntgensjuksköterskorna en stor bredd.
– Basutbudet är konventionell röntgen, datortomografi och genomlysning. Det är vad de flesta börjar med, men vi har också olika specialområden, säger Elin Elser som är modalitetsansvarig för konventionell röntgen.
Kollegan Malin Vesterhav har ansvar för intervention/angio.
– Vi har inte bara angio utan till exempel kärlintervention också, där vi gör behandlingar av olika slag och assisterar läkarna vid undersökningarna. Det som är bra är att man kan rotera. Själv cirkulerar jag mellan skelett, datortomografi och övrig genomlysning och intervention. Det ger mycket variation, säger hon.

Klicka här för att se våra lediga jobb för röntgensjuksköterskor!

Många kurser
Malin Vesterhav har varit på arbetsplatsen i 20 år och stortrivs.
– Jag lär mig något nytt varje dag. Det kommer hela tiden nya undersökningsmetoder och apparatur och material, så man behöver uppdatera sig hela tiden. Det gör vi via både internutbildning och externa kurser, säger hon.
Elin Elser har varit röntgensjuksköterska på radiologen i Region Sörmland sedan 2019 men har redan hunnit kompetensutveckla sig.
– Utbudet är stort. Man kan läsa kurser i magnetresonanstomografi eller fördjupa sig i barnskelett. Man kan också läsa magister och master inom radiologi om man vill fortsätta på universitetet. Och så har vi en individuell introduktionsplan för alla som börjar här.
Att få mixa teknik och vård är den stora fördelen med att jobba på radiologen.
– Vi träffar patienter i ett stort genomflöde, och på en liten stund ska man känna in patienten och samtidigt få till rätt undersökning. Det kräver mycket kunskap, säger Malin Vesterhav.

Spännande plats
Elin Elser uppskattar också att jobbet sker både individuellt och i team.
– Man har mycket eget ansvar och får träffa många olika patientkategorier. Men vi jobbar också i team med andra professioner, och vi röntgensjuksköterskor har ett utbyte mellan oss. Alla blir bra på sitt och det är kul att kunna bidra med ett specialområde. Vi har ett öppet klimat så man är aldrig rädd för att fråga en kollega om hjälp.
Och röntgensjuksköterskorna rekommenderar radiologen i Sörmland som arbetsplats.
– Tjusningen att vi är en kugge i patientens vårdkedja, samtidigt som tekniken hela tiden utvecklas och går framåt. Det är en spännande plats att vara på, säger Malin Vesterhav.
Elin Elser fyller i:
– Vi är ett glatt gäng där alla har en yrkesstolthet och gärna delar med sig av sin kunskap. Det är ett spännande yrke som hela tiden är i utveckling.

Klicka här för att se våra lediga jobb för röntgensjuksköterskor!

Radiologen i region Sörmland

Radiologen i Region Sörmland finns på tre sjukhus: Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping. Klinikerna kan erbjuda många typer av modaliteter: MR, angio, konventionell röntgen, datortomografi, ultraljud och genomlysning.
Vi erbjuder individuella introduktionsplaner som är anpassade efter vilken nivå och kompetens man har. Som ny får man även en mentor/kontaktperson.

Kontakt:
Helen Utsi, enhetschef radiologiska kliniken: helen.utsi@regionsormland.se
radiologen_mse på Instagram
regionsormland.se