Arbetet på kirurgiavdelningen mag-tarm i Helsingborg är intensivt, omväxlande och lärorikt.
– Det är en fantastisk känsla att kunna göra skillnad, att vara en liten bricka i allt som våra patienter går igenom, säger stomiterapeuten Lena Toft.
Det finns ett före och ett efter beslutet att utbilda sig till sjuksköterska. Innan beslutet arbetade Lena Toft bland annat som bartender och affärsbiträde. Marie Rosenqvist drev en restaurangverksamhet i Stockholm och Sara Andersson var under en period inställd på en karriär som civilekonom.
Efter beslutet öppnade sig en helt ny värld med nya möjligheter och vägval. De upptäckte glädjen och stoltheten i att kunna hjälpa och vårda. Och de upptäckte de möjligheter som finns innanför kirurgens väggar.
Alla tre kom i kontakt med kirurgiavdelningen mage-tarm i Helsingborg tidigt i sin karriär. Och trots att de idag är erfarna sjuksköterskor med många år i yrket lär de sig ständigt nya saker.
– Jag har ett väldigt meningsfullt, varierande och utmanande arbete. Jag går till arbetet och vet inte riktigt hur dagen ser ut, säger Sara som har arbetat på kirurgiavdelning mag-tarm sedan 2005.
Sara arbetar även som omvårdnadsledare. Det innebär bland annat att hon leder och fördelar arbetet i patientvården och vägleder och stöder sina medarbetare på olika sätt. Det hon gillar mest med sitt arbete är den stora utvecklingspotentialen.
– Du lär dig saker hela tiden och får se mycket. Här får du både kirurgin och det medicinska. Dessutom trivs jag väldigt bra med mina kollegor, säger hon.
Vill du veta mer om oss som arbetsplats? Vänligen kontakta:
Susanne Landin
Enhetschef
Tel: 042-406 24 16
Charlotte Wiseman
Enhetschef
Tel: 042-406 15 97
Bred patientgrupp
Inom kirurgiavdelning mag-tarm finns två specialiteter: övre och nedre mag- och tarmkirurgi. Patientunderlaget är brett och avdelningen behandlar bland annat patienter med sjukdomstillstånd i matstrupe, magsäck, gallvägar, bukspottkörtel, tjock- och ändtarm.
Verksamheten är till stor del planerad, men avdelningen tar även emot akuta patienter och bedriver palliativ vård. En del patienter stannar i några dagar medan andra blir kvar upp till ett halvår.
Variationen i flödet av patienter är något som även har lockat Marie. Hon började arbeta på avdelningen 2010. Arbetet väckte en nyfikenhet och efter ett par år utbildade hos sig till specialistsjuksköterska inom kirurgi.
Även om det var några år sedan hon gick sin utbildning finns möjligheterna till en betald specialistutbildning kvar. Varje termin är det ofta några sjuksköterskor på avdelningen som kombinerar sin anställning med studier.
Kombinerade tjänster
Det finns också goda möjligheter till kombinerade tjänster. Utöver sin specialisttjänst arbetar Marie som huvudhandledare åt avdelningens studenter.
– Det är en jätteviktig bit att se till att våra framtida kollegor får en bra start. Dessutom är det ett väldigt roligt arbete och utvecklande även för mig, säger hon.
För Lena har just möjligheterna att utforska olika delar av vården varit viktig.
– Jag älskar mitt arbete och har alltid tyckt att det är roligt att gå hit. Jag är dock lite rastlös och tycker att rutiner är nödvändiga men ibland lite tråkiga, säger hon och berättar att hon under åren har hittat olika möjligheter att utvecklas på och hon har haft chefer som har stött upptäckarlusten.
Lena har bland annat utbildat sig till stomiterapeut och arbetar idag på stomimottagningen. Arbetet på mottagningen kombinerar hon med arbetet som forskningssjuksköterska som är ytterligare en av många spännande karriärvägar för sjuksköterskor.
– Det är en fantastisk känsla att kunna göra skillnad, att vara en liten bricka i allt som våra patienter går igenom, säger hon.
Medicinteknisk vård
Arlinda Gashi är till skillnad från sina kollegor ny i yrket och ny på avdelningen.
– Jag är väldigt intresserad av medicintekniska moment vilket det finns gott om här. Dessutom finns det stora utvecklingsmöjligheter och jag vill utvecklas så mycket som möjligt, säger hon.
Efter tre intensiva månader på avdelningen kan hon konstatera att hennes förväntningar har uppfyllts.
– Det motsvarar mina förväntningar och mycket mer. En person ur resursteamet sa en gång att om man kan arbeta på kirurgen mag-tarm då kan man hoppa in var som helst på hela sjukhuset. Efter min tid här förstår jag honom. Innan jag kom hit trodde jag inte att det var möjligt att ha en så bred kompetens som sjuksköterskorna har här, säger Arlinda.
Vill du veta mer om oss som arbetsplats? Vänligen kontakta:
Susanne Landin
Enhetschef
Tel: 042-406 24 16
Charlotte Wiseman
Enhetschef
Tel: 042-406 15 97
Hos oss på kirurgiavdelningen mag-tarm är du en del av ett team med en spännande och varierad arbetsmiljö. Vi har precis flyttat till nyrenoverande lokaler med modern teknik, design och utsmyckning. Det dagliga arbetet leds av en omvårdnadsledare och en samordnande undersköterska på avdelningen.
Som sjuksköterska ingår du i ett verksamhetsområde som präglas av teamarbete, god kommunikation och hög kompetens. I din roll möter du patienter som genomgår stor kirurgi vilket innebär att du arbetar med avancerad medicinteknisk vård, olika centrala infarter, nutritionssonder, epiduralkateter och omvårdnadsdokumentation. Därutöver arbetar du med smärtlindring, nutrition, sårvård, stomivård, smärta och diabetes samt pre- och postoperativ vård.
Arbetet är stundtals utmanande men vi alla hjälps åt för att ta hand om patienterna och ger högspecialiserad vård med värme och engagemang. Samarbete mellan alla professioner är en självklarhet och en förutsättning för att ge förtroende, trygghet och god vård till de som behöver oss.
skane.se/jobba-hos-oss