Prisvinnande innovation

Duschrock ger drottningpris

Publicerad 28 mars 2023
Text: Adrianna Pavlica Foto: Brigitta Wilén
Sara Rosenberg är en av årets vinnare i Queen Silvia Nursing Award. Foto: Brigitta Wilén

Sjuksköterskestudenten Sara Rosenberg är en av årets vinnare i Queen Silvia Nursing Award. Den innovativa idén, en duschrock, ska skydda patienters integritet.
– Som sjuksköterska blir man en problemlösare, säger hon.

Sara Rosenberg har vunnit pris i Queen Silvia Nursing Award i kategorin sjuksköterskor/sjuksköterskestuderande. Hon går termin fyra vid Högskolan i Kristianstad och kom på sin innovation när hon tog ett sommarjobb som vårdbiträde och fick duscha personer på särskilt boende.
– Det är inte många som tycker att det är kul att bli duschade av någon annan och då kan den här rocken skapa en situation som känns okej men där patienten ändå blir ren. Jag kände själv att det kändes fel att ha mina händer på deras nakna kroppar, det är en utlämnande situation för framför allt patienten men även vårdpersonalen, säger hon.

”Det är vi sjuksköterskor på golvet som vet vad som behövs och kan identifiera behov.”

Som en tvättlapp
Då fick Sara Rosenberg idén om en speciell duschrock.
– Personal ska kunna applicera tvål och vatten på rocken för att masseras in, så rocken blir lite som en tvättlapp. Det ska finnas som ett komplement inom äldrevård och hemsjukvård. Det är en typ av material som kan användas flera gånger; så det är väldigt hållbart. Jag håller också på att utveckla idén vidare så att duschrocken inte ska behöva vara bunden till en person, så om framtida hygientester säger att det är okej så kan även sjukhus köpa in och använda de här rockarna.
Varför är det här viktigt?
– Att kunna erbjuda något sånt här stärker att man som vårdpersonal kan jobba med advocacy, att man tar patientens intresse i beaktning och står upp för vad patienten tycker och vill och känner. Man stärker deras autonomi, så de kan få möjligheten att göra vissa saker själva och vara delaktiga i hur de vill att duschmomentet skall utföras, säger Sara Rosenberg.

Blir problemlösare
Hon menar att det finns stort utrymme för innovation inom vården.
– Det funkar inte alltid att säga att såhär har vi alltid gjort, så därför fortsätter vi med det. Det räcker att en liten vårdinnovation dyker upp så känner man att varför har vi inte haft det så alltid? Vi behöver ta steg framåt för både patienters och vårdpersonals skull, och det är vi sjuksköterskor på golvet som vet vad som behövs och kan identifiera behov. Som sjuksköterska blir man en problemlösare som är bra på att tänka utanför boxen, och det har man nytta av när man vill hålla på med innovation.
Queen Silvia Nursing Award fyller tio år och har under åren gett pris till 42 vinnare.