Presentation
MAVA / GAVA i Linköping

Omväxling, samverkan och bredd på MAVA och GAVA

Publicerad 28 mars 2023
Foto: Christine Engström
Alaa Najeeb, Helena Kagebeck och Jenny Axelsson vid medicinska och geriatriska akutkliniken. Foto: Christine Engström
Alaa Najeeb, Helena Kagebeck och Jenny Axelsson vid medicinska och geriatriska akutkliniken. Foto: Christine Engström

Vid medicinska och geriatriska akutkliniken på Linköpings universitetssjukhus bedrivs internmedicinsk slutenvård via två vårdavdelningar: en medicinsk akutvårdsavdelning, MAVA, och en geriatrisk akutvårdsavdelning, GAVA. På samma våningsplan, plan 17, finns även en njurmedicinsk klinik.

– Det är omväxlande och variationsrikt att arbeta på GAVA. Här vårdar vi många multisjuka patienter som behöver mycket omvårdnad. För mig som är relativt ny sjuksköterska innebär det en möjlighet till intensiv utveckling och lärande, säger Alaa Najeeb, sjuksköterska på GAVA. Han började sommarjobba på GAVA som undersköterska och arbetar nu som sjuksköterska på samma avdelning.
Alaa Najeeb har nyligen börjat handleda studenter på avdelningens kliniska undervisningsavdelning, KUA, och kommer under våren att börja rotera mot MAVA.
– På KUA har jag möjlighet att handleda såväl sjuksköterskor som fysioterapeuter och läkare. Mötet med andra professioner är givande. Handledaruppdraget passar mig bra eftersom jag trivs med att lära ut saker och ting, säger Alaa Najeeb.

Jobba med oss. Klicka på länkarna nedan för mer information och ansökan


Sjuksköterska till GAVA (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterskor för blocktjänstgöring inom medicinsk vård (Sista ansökningsdag har passerat)

Sjuksköterskor MAVA/MIMA Medicinska och Geriatriska Akutkliniken (Sista ansökningsdag har passerat)

Kom och bli en i vårat härliga gäng på vårdavdelningen njurmed/reumatologi (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster i Region Östergötland

Avdelningsöverskridande samverkan
– Jag arbetar på MAVA:s intermediärvårdsavdelning, där patienter med stort behov av medicinsk övervakning och behandling vårdas. Avdelningens omfattande medicinska bredd bidrog till att jag sökte mig hit efter examen. Bredden och variationen innebär att ingen dag är den andra lik, vilket gör att jag ständigt utvecklas, säger Jenny Axelsson, som inledde sin karriär som undersköterska på MAVA och återvände till avdelningen efter sjuksköterskeexamen 2015.
Hon uppskattar den nära samverkan mellan avdelningarna på plan 17 och möjligheten till särskilda ansvarsområden.
– Jag är koordinator samt HLR-ansvarig. Vi har ett väldigt öppet klimat här, på avdelningen finns det gott om erfarna kollegor att rådfråga. Vi har ett fint teamarbete över professionsgränserna, utan onödiga hierarkier, säger Jenny Axelsson.

Sammansvetsat team
Helena Kagebeck har arbetat som sjuksköterska i drygt 30 år, varav de senaste 22 åren på Njurmedicinska kliniken på US. Hon arbetar halvtid kliniskt och halvtid som instruktionssköterska, vilket innebär att hon säkerställer att vårdavdelningens instruktioner är korrekta.
– Njurmedicin är ett dynamiskt medicinskt område under snabb utveckling. Jag tilltalas av att Njurmedicin är en relativt liten avdelning med endast 12 vårdplatser. Vi är ett tätt sammansvetsat team som ges möjlighet att lära känna patienten i olika skeden i deras njursjukdom, säger Helena Kagebeck.

MAVA och gava – Linköpings universitetssjukhus – Region Östergötland

Inom Medicinska och geriatriska akutkliniken på Linköpings universitetssjukhus bedrivs slutenvård och specialistmottagningar. Inom slutenvården finns två vårdavdelningar, en medicinsk akutvårdsavdelning, MAVA, och en geriatrisk akutvårdsavdelning, GAVA, där även den kliniska undervisningsavdelningen KUA ingår. På samma våningsplan ligger den Njurmedicinska kliniken, vars huvuduppgift är att utreda och behandla patienter med medicinska njursjukdomar och att behandla patienter med kronisk njursvikt.

www.regionostergotland.se