Presentation
Vård och omsorg

Självständigt arbete i Uppsala kommuns hemsjukvård

Publicerad 28 mars 2023
Nicklas Lindberg och Merete Omdal, sjuksköterskor i Uppsala kommuns hälso- och sjukvård. Foto: Göran Ekeberg
Nicklas Lindberg och Merete Omdal, sjuksköterskor i Uppsala kommuns hälso- och sjukvård. Foto: Göran Ekeberg

Sjuksköterskor i Uppsala kommuns hälso- och sjukvård erbjuds ett varierat, självständigt, stimulerande och ansvarsfullt arbete. I hemsjukvården arbetar sjuksköterskor självständigt och utifrån ett helhetsansvar med ansvar för en grupp patienter. Arbetet är utvecklande, givande och i allra högsta grad meningsfullt.

– Jag trivs med att arbeta självständigt med de patienter jag ansvarar för. Det är en förmån att få vårda patienterna i deras hem eftersom det ger goda förutsättningar för en personcentrerad vård och långsiktiga patientrelationer där jag i många fall även lär känna anhöriga, säger sjuksköterskan Merete Omdal, som sedan 2007 ingår i ett av Uppsala kommuns tolv hemsjukvårdsteam.
Hon arbetar enbart dagtid, vilket underlättar livspusslet och gör det möjligt att ha en aktiv fritid.
– I hemsjukvården arbetar vi med hela patienten utifrån ett holistiskt perspektiv. Jag uppskattar att jag själv kan planera min arbetsdag och vid behov kan förlänga besöket hos en patient. Uppsala kommun är en trygg arbetsgivare som erbjuder oss sjuksköterskor möjlighet att påverka och vara med och utveckla verksamheten, säger Merete Omdal.
– Jag arbetade på Barnsjukhuset i Uppsala till 2017, då jag i stället valde att satsa på ett jobb som inte krävde treskift och lättare kunde kombineras med familjelivet. Jag trodde att jag skulle sakna arbetet på sjukhuset efter ett tag, men trivdes jättebra i hemsjukvården från start, säger Nicklas Lindberg, sjuksköterska i ett av Uppsala kommuns hemsjukvårdsteam.

Vi söker sjuksköterskor till vård- och omsorgsboende, korttidsvård, växelvård, LSS, psykiatri, assistans, hemsjukvård samt joursjukvård. Klicka här för att läsa mer och ansök (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att se alla våra lediga tjänster

Spindeln i nätet för patienten
För att trivas som sjuksköterska i hemsjukvården i Uppsala kommun är det en fördel om man trivs med att arbeta självständigt med tillgång till ett tvärprofessionellt team vid behov, är engagerad, har ett visst mått av yrkeserfarenhet och har en ambition att bygga långsiktiga patientrelationer. Sjuksköterskorna i den kommunala hemsjukvården fungerar ofta som spindeln i nätet eftersom de har en kontinuerlig kontakt med många patienter och ofta koordinerar insatser med andra vårdgivare.
– Ingen dag är den andra lik eftersom jag besöker olika patienter med varierande behov. Det känns bra att kunna underlätta patienternas vardag genom att de inte behöver ta sig till sjukhuset eller vårdcentralen. Våra insatser gör att våra patienter kan bo kvar hemma så länge som möjligt, och vi möts dagligen av tacksamhet för det. Friheten, utrymmet för självständiga bedömningar och kombinationen av patientnära arbete och administrativa uppgifter gör att jag trivs, säger Nicklas Lindberg.

Uppsala kommuns vård- och omsorgsförvaltning

Inom Uppsala kommuns vård- och omsorgsförvaltning arbetar sjuksköterskor med att främja, bibehålla och återställa hälsa, förebygga ohälsa samt lindra lidande. Arbetet sker tvärprofessionella i team med personcentrerad vård i fokus.

uppsala.se/blienavoss