Presentation
Intermediärvården Karolinska

Varierat och utvecklande jobb med tid att göra skillnad

Publicerad 28 mars 2023
Ebba Wersäll, sjuksköterska på IMA i Solna. Foto: Johan Marklund
Ebba Wersäll, sjuksköterska på IMA i Solna. Foto: Johan Marklund

Intermediärvården på Karolinska universitetssjukhuset erbjuder ett utvecklande och spännande arbete med stundtals högt tempo.
– Den som trivs med att det kan vara lugnt i ena sekunden och full fart i nästa kommer att älska jobba hos oss, säger Ebba Wersäll, sjuksköterska.

På MIMA i Huddinge och IMA i Solna vårdas patienter som är för sjuka eller instabila för att vårdas på en vanlig vårdavdelning.
– Jag brukar beskriva verksamheten som en lättintensivvård där patienterna inte är nedsövda och intuberade. Jobbet handlar i korthet om att ta hand om svårt sjuka patienter som har många olika diagnoser och behöver tät övervakning, säger Ebba Wersäll, sjuksköterska på IMA i Solna.
Trots att hon tog sin sjuksköterskeexamen så sent som 2019 har hon redan hunnit med att arbeta på IMA i tre år.
– Jag började på AVA, en akutvårdsavdelning, men blev efter ett par månader flyttad till IMA på grund av pandemin. Planen var att återvända men jag blev kvar.
Anledningarna bakom bytet, berättar Ebba, är flera.
– Jag upptäckte tjusningen med vårdformen och att jag trivs med att arbeta med akutsjukvård där tempot kan växla snabbt. En annan hög trivselfaktor är det nära samarbetet med kollegorna på avdelningen.

Snabb utveckling
Ebbas tuffa start i yrket – under normala omständigheter krävs minst två års yrkeserfarenhet för att jobba inom intermediärvård – förde med sig en snabb utveckling.
– För mig ledde pandemin till en rivstart i sjuksköterskeyrket. Jag har lärt mig enormt mycket på kort tid. Kanske hade jag inte ens upptäckt IMA, än mindre arbetat här, om det inte varit för pandemin.
Förutom det ständiga lärandet av verksamheten i sig finns en rad olika karriärvägar för sjuksköterskor som vill utvecklas i sin yrkesroll.
– Jag är till exempel med i avdelningens hud- och sårvårdsgrupp och har även en roll som studentansvarig. Man erbjuds också olika fortbildningar och det finns även möjlighet att läsa specialistutbildningen inom akutsjukvård.

Välkommen som sjuksköterska till Tema Akut och Reparativ Medicin. Klicka på länkarna nedan.


Jobba med oss i Huddinge (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss i Solna (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att läsa mer om att jobba på Tema akut och Reparativ Medicin

MIMA
Kollegan Henrik Ekhult, som arbetar på MIMA i Huddinge, har arbetat inom intermediärvården i snart tio år. Sedan 2019 är han specialistsjuksköterska i akutsjukvård. Och även om han under sin sjuksköterskekarriär gjort några kortare utflykter till andra avdelningar har han alltid återvänt till MIMA.
– Det är en väldigt rolig vårdform, ett mellanting av akutvårdsavdelning och intensivvård. Hos oss har varje sjuksköterska huvudansvar för två patienter där vi specialister även fungerar som ledningssjuksköterskor vilket innebär att det är vi som tillsammans med läkarna tar de operativa besluten.
Även Henrik lyfter fram de goda utvecklingsmöjligheterna inom intermediärvården.
– Jag har idag en roll som omvårdnadsspecialist, en tjänst som innebär att jag har en del administrativ tid avsatt för att olika projekt. Jag är också ansvarig för akut omhändertagande, där mitt uppdrag är att utbilda övrig personal på avdelningen i HLR. Sedan har vi även BUS, bitr. universitetssjuksköterskor, på avdelningen som liksom vi ledningssjuksköterskor ansvarar för olika projekt. Tillsammans hjälper vi varandra att driva avdelningen framåt.

Henrik Ekhult, specialistsjuksköterska i akutsjukvård på MIMA i Huddinge. Foto: Johan Marklund
Henrik Ekhult, specialistsjuksköterska i akutsjukvård på MIMA i Huddinge. Foto: Johan Marklund

Fler platser
MIMA i Huddinge har liksom IMA i Solna sex vårdplatser. Båda avdelningarna ska utöka antalet under våren vilket innebär att vi behöver bli fler sjuksköterskor!
– Jag kan verkligen rekommendera ett jobb på MIMA. Det är en kul arbetsplats med goda utvecklingsmöjligheter. Även om man inte går vidare som specialist kan man utvecklas inom alla våra medicinska områden. Det är en jättebra avdelning där du aldrig slutar växa i din yrkesroll, säger Henrik.
Han får medhåll av Ebba som rekommenderar andra sjuksköterskor att söka sig till IMA och flikar in att patienter inom intermediärvården ofta har många olika typer av diagnoser.
– Den stora variationen av patienter och sjukdomar kan öppna många vägar till vad man vill göra senare i livet. Att som sjuksköterska bara ha ansvar för två patienter ger också tid till att göra det där lilla extra. Jag går ofta hem från jobbet med en skön känsla av att ha gjort skillnad.

Välkommen som sjuksköterska till Tema Akut och Reparativ Medicin. Klicka på länkarna nedan.


Jobba med oss i Huddinge (Sista ansökningsdag har passerat)

Jobba med oss i Solna (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att läsa mer om att jobba på Tema akut och Reparativ Medicin

MIMA och IMA – tema akut och reparativ medicin – Karolinska universitetssjukhuset

MIMA OCH IMA är en del av Tema Akut & Reparativ Medicin vid Karolinska universitetssjukhuset. Temat består av sex medicinska enheter, två omvårdnadsområden samt en vårdadministrativ enhet.

www.karolinska.se