Presentation
Barnmorska i Region Sörmland

Variation och bredd för barnmorskor i Sörmland

Publicerad 2 maj 2023
Desireé Perrault, barnmorska på barnmorskemottagningen på Mälarsjukhuset.

Möjligheterna för barnmorskor i Region Sörmland är lika många som de är spännande. ”Ena dagen kan jag möta en 95-årig kvinna och nästa en nyfödd bebis. Bredden är fantastisk”, säger barnmorskan Linnéa Wallén.

Barnmorskorna Linda Alexandersson Nordin, Desireé Perrault och Linnéa Wallén jobbar på olika kliniker men är ändå överens om att barnmorskeyrket är både varierande och brett.
– Jag har verkligen världens bästa yrke och kan inte se mig som något annat än barnmorska. Barnmorskeyrket är så mycket mer än enbart förlossningar, säger Desireé, som arbetar på barnmorskemottagningen på Mälarsjukhuset.
Desireés arbetsuppgifter innefattar allt från cellprover och preventivmedelsrådgivning till att följa blivande mödrar under graviditeten. En gång i veckan är hon ute på familjecentral där hon bland annat samverkar med barnavårdscentralen, familjevägledare och öppna förskolan.
Det hon gillar mest med sitt arbete är den stora variationen, men också alla möten med blivande föräldrar. De mötena är så mycket mer än att kolla blodtryck och mäta magar.
– Att få vara med och bygga upp en trygghet inte bara inför förlossningen utan även inför föräldraskapet är fantastiskt, säger hon.
Ytterligare en stor fördel med arbetet är alla utbildningsmöjligheter som erbjuds. Barnmorskeutbildningen fick hon betald och just nu utbildar hon sig igen. Den här gången läser hon diabeteskurser för att kunna arbeta som diabetesbarnmorska på barnmorskemottagningen.

Jobba som barnmorska med oss! Klicka här för att se våra lediga tjänster

Linda Alexandersson Nordin, barnmorska på kvinnokliniken vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Bred klinik i Katrineholm
Även Linda tycker att möjligheterna till vidareutbildning inom barnmorskeyrket är ett stort plus. Linda arbetar på kvinnokliniken vid Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.
– Som barnmorska kan du till exempel arbeta med områden som berör preventivmedel, sex och samlevnad, HBTQI-frågor, gynekologisk verksamhet för äldre kvinnor, bäckenbottenproblematik, ultraljud och på ungdomsmottagning. Barnmorskan följer kvinnan genom hela livet och yrket handlar om så mycket mer än att arbeta på förlossning, säger Linda.
Kvinnokliniken i Katrineholm är en väldigt bred mottagning och i korridoren finns BB-mottagning, barnmorskemottagning, cellprovstagning, SESAM, uroterapi, ultraljud och gynekologimottagning. Eftersom barnmorskorna roterar mellan de olika verksamheterna är arbetet väldigt varierat. För Lindas del blir det mycket ultraljud och barnmorskeledda aborter.
Inom ultraljudet finns det otroligt mycket att lära sig vilket Linda tycker är spännande. När det kommer till aborterna är även det ett arbete som hon uppskattar väldigt mycket.
– Det känns verkligen som om jag gör något bra för de kvinnor jag möter. För många är abort fortfarande förknippat med tabu och det känns värdefullt att jag kan vara med och stödja dem, säger hon.
Både Linda och Desireé lockades av arbetstiderna på sina respektive mottagningar, de gillar rutinerna och att slippa jobba kvällar och helger.

Linnéa Wallén, barnmorska på Nyköpings lasarett.

Värme och variation i Nyköping
Linnéa arbetar som barnmorska på Nyköpings lasarett. Där roterar hon mellan förlossningen, BB och gynekologiavdelningen.
– Ena dagen kan jag möta en 95-årig kvinna och nästa en nyfödd bebis. Bredden är fantastisk, säger hon.
Linnéa hade tidigt siktet inställt på att bli barnmorska, och yrket motsvarar hennes förväntningar.
– Att få vara med när familjer blir till och sedan få följa dem de första dagarna är helt fantastiskt. Ibland tänker jag att det är helt galet att jag får betalt för att få vara med om det här, säger hon.
Hon ser många fördelar med att vara på en liten klinik. Beslutsvägarna är korta, uppgifterna är väldigt varierande och dessutom varvas intensiva dagar med ett behagligt lugn.
– När jag arbetade som sjuksköterska tyckte jag alltid att det var högt tempo men här får jag även lugna perioder, säger hon och tillägger att stämningen på sjukhuset dessutom är god och familjär.

Jobba som barnmorska med oss! Klicka här för att se våra lediga tjänster

Barnmorska i Region Sörmland

Vill du vara med och bidra till meningsfullhet och att arbeta med patienten i centrum? Hälso- och sjukvården i Region Sörmland erbjuder sina medarbetare ett stimulerande arbete med varierande och intressanta uppdrag.
regionsormland.se