Presentation
Astrid Lindgrens barnsjukhus Barnoperation

Nära teamarbete ger stolthet och arbetsglädje

Publicerad 28 augusti 2023
Foto: Fredrik Hjerling
Marie Andersson, operationssjuksköterska, Marie-Ann Ejhed, anestesisjuksköterska och Åsa Eriksson, operationssjuksköterska på Barnoperation vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. Foto: Fredrik Hjerling

– Att vårda sjuka barn kan vara både jobbigt och utmanande. Jag känner stor stolthet över att vara en del av det team som arbetar hårt för att göra allt så bra som möjligt i det svåra, säger Marie-Ann Ejhed, anestesisjuksköterska på Barnoperation vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Teamwork, professionalism och arbetsglädje är tre faktorer som utmärker den högspecialiserade verksamheten på Barnoperation vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Här möter vårdpersonalen dagligen utmaningar som sträcker sig över ett brett spektrum av specialiteter och patientfall.
Marie-Ann Ejhed har varit en del av teamet på Barnoperation sedan 2016. Trots de många utmanande situationerna med barn i olika åldrar och tillstånd, betonar hon den tillfredsställelse som kommer från att övervinna svårigheter.
– Att arbeta med barn kräver kreativitet och anpassningsförmåga, särskilt när det handlar om att skapa tillit och lugn inför medicinska procedurer, säger Marie-Ann.
Marie Andersson har arbetat som operationssjuksköterska på Barnoperation i 14 år, med undantag för en kortare utflykt. Sedan förra hösten är hon tillbaka, nu som lokal verksamhetsutvecklare på enheten.

Välkommen som sjuksköterska till Barn PMI


Vi söker anestesisjuksköterska till Barnanestesin (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker operationssjuksköterska till Barnoperation (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker operationssjuksköterska Natt till Barnoperation, Solna (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att läsa mer om att jobba på Barn PMI

Många specialiteter
Verksamheten på Barnoperation omfattar många specialiteter som sällan förekommer på andra arbetsplatser.
– Jag tror inte det finns någon annan arbetsplats på sjukhuset som har så många specialiteter. Den stora bredden av patientfall, från nyfödda till tonåringar och en mängd olika medicinska tillstånd, skapar en dynamisk och variationsrik arbetsmiljö. Ena stunden arbetar vi med ett brutet finger och i nästa med en stor canceroperation. Här finns möjlighet att utvecklas professionellt på många olika sätt. Det är ett ständigt lärande, säger Marie.
Hon berättar att många av operationssjuksköterskorna har många år i yrket.
– Här ges möjlighet för mindre erfarna kollegor att lära av de bästa och växa med uppgiften. Vi har alla varit nya på jobbet; ingen kan ju allt från början.
Som anestesisjuksköterska, berättar Marie-Ann, arbetar man även externt, utanför själva operationssalen.
– Vi på anestesin söver patienter vid röntgen – och MR-undersökningar som görs i andra delar av huset. Vi är också en del av traumaverksamheten, där vi ingår i vårt traumateam och tar hand om våra traumapatienter.

Ansvarsområden
Som medarbetare på operation kan man få ett eget ansvarsområde när man har jobbat ett tag.
– Eftersom vi har så många olika specialiteter är det bra att ha någon som är ansvarig för urologi, ortopedi, kirurgi, hygien, med mera. Här finns många områden att förkovra sig i och ta ansvar för. Jag har till exempel HLR-ansvar för alla yrkeskategorier på avdelningen, vilket även omfattar läkare och ST-läkare, berättar Marie-Ann.
Att arbeta på Barnoperation innebär att vara en del av en extremt avancerad avdelning där arbetsdagen aldrig är den samma och variationen är konstant närvarande. Teamwork är ett måste och en grundpelare i verksamheten.
– Här finns en kultur av att stödja och hjälpa varandra i att hantera olika situationer, säger Marie.
Marie-Ann är inne på samma tankar.
– I operationssalen arbetar olika yrkeskategorier bokstavligen sida vid sida. Det är en arbetsplats där positiv arbetsmiljö och glädje spelar en avgörande roll för att hantera de utmaningar som avancerad operationsvård av barn innebär.

Unik möjlighet
Både Marie-Ann och Marie rekommenderar gärna andra operations- och anestesisjuksköterskor att börja på Barnoperation. Numera kan man även söka sig till verksamheten som nyutexaminerad. Introduktionsprogrammet är flexibelt med individuell inskolning beroende på tidigare erfarenhet.
– Att arbeta med barn ger en unik möjlighet till personlig och professionell utveckling samtidigt som det ger en djup tillfredsställelse som är svår att hitta någon annanstans, säger Marie.
– Ja, det här jobbet är inte bara en uppgift, det är också en möjlighet att göra verklig skillnad för våra unga patienter och deras familjer, fastslår Marie-Ann.

Välkommen som sjuksköterska till Barn PMI


Vi söker anestesisjuksköterska till Barnanestesin (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker operationssjuksköterska till Barnoperation (Sista ansökningsdag har passerat)

Vi söker operationssjuksköterska Natt till Barnoperation, Solna (Sista ansökningsdag har passerat)

Klicka här för att läsa mer om att jobba på Barn PMI

Karolinska Barnoperation

På Barnoperation i Solna utför vi bland annat högspecialiserad barnkirurgi/ortopedi, avancerad missbildnings-, tumör-, neonatal-, trauma- och neurokirurgi. Vi är en dygnet-runt-verksamhet med både elektiva och akuta flöden. Målet är att vara en Europaledande universitetsklinik genom att utgå ifrån patientnyttan, säkerhetsrutiner och tillvaratagande av allas kompetens. En unik arbetsplats där du gör skillnad inte bara för patienten utan för hela familjen. Barnoperation är en del av Barn PMI (Barn Perioperativ Medicin och Intensivvård) som utgör en av få specialiserade verksamheter för anestesi, operation och intensivvård för barn i Sverige och har som uppdrag att bedriva forskning, undervisning och sjukvård på hög internationell nivå.
www.karolinska.se