Sjuksköterskan Rosanna Hughes från Skåne bor numera i de franska alperna och jobbar i Schweiz. Här är hennes bästa råd till den som vill leva utomlands.
Rosanna Hughes utbildade sig till sjuksköterska i Sverige, och har även jobbat i Norge och Frankrike. Sedan fyra år tillbaka jobbar hon i schweiziska Martigny, och bor i franska Chamonix.
– Jag är passionerad över att bo i bergen och att åka skidor, så det var en plan jag hade redan när jag pluggade till sjuksköterska, att jag skulle ta mig till alperna eller någonstans med höga berg, säger hon.
Enligt Rosanna Hughes är mycket i vården lika, men olika länder tar ibland olika vägar mot samma mål.
– Just akutmottagning som jag jobbar på är sig ganska lik överallt, de stora skillnaderna finns på avdelningar och i primärvården. I Schweiz finns till exempel ingen systematiserad hemsjukvård, så patienter anställer personer själva och då görs inte samma journalföring och viktig information går förlorad, säger hon.
”Jag är passionerad över att bo i bergen och att åka skidor, så det var en plan jag hade.”
Stora skillnader
Och Rosanna Hughes påpekar att mycket kan se olika ut, även inom ett och samma land.
– I Sverige är mycket standardiserat och lika överallt. Här skiljer det sig otroligt från region från region, för alla har eget styre. Även sjuksköterskeutbildningar kan skilja sig åt.
Den som vill jobba utomlands bör enligt Rosanna Hughes göra research om hur arbetsförhållanden och lön ser ut, men också vad det finns för syn på sjuksköterskans roll.
– Just Schweiz är ganska likt Sverige, åtminstone där jag arbetar, så man är ganska självständig som sjuksköterska. Men det finns många länder där man jobbar mindre självständigt, det måste man känna till. Så hitta Facebook-grupper och se om andra har gjort samma resa som du, säger hon.
Se möjligheter
Enligt Rosanna Hughes är det viktigt att inte stirra sig blind på hur lönen ser ut.
– I Schweiz till exempel har man hög lön, och det ser bra ut på pappret. Men du har också väldigt höga levnadskostnader, så i slutändan kanske du ändå inte ”tjänar” mer.
Rosanna Hughes har ibland mött en ifrågasättande attityd när det gäller att vilja att jobba utomlands, något som hon slår ifrån sig.
– Som sjuksköterska ”ska” man ha dåligt samvete över att man lämnar Sverige. Jag har fått kommentarer om att jag utbildat mig här och sedan åker till ett annat land. Det är onödigt tycker jag. Vi bor i EU och har en global arbetsmarknad, så titta på vilka möjligheter som finns och ta de du tycker passar dig.