Barnafödande

Utmanar normer om barnafödande

Publicerad 24 oktober 2023
Text: Adrianna Pavlica Foto: Pia Eklund
Barnmorskan Asabea Britton har sommarpratat i P1 om sina förlossningar. Foto: Pia Eklund
Barnmorskan Asabea Britton har sommarpratat i P1 om sina förlossningar. Foto: Pia Eklund

Asabea Britton är barnmorska och influencer och ägnar sig åt att utmana normer om barnafödande och föräldraskap. Hon sommarpratade i P1 och berättade då om sina två förlossningar, en hemma och en på sjukhus.

I slutet av sin barnmorskeutbildning började Asabea Britton dela med sig av sin resa och kunskap på Instagram. Idag har hon 90 000 följare, driver podden Okrystat och har skrivit boken Föda: En handbok i mentala fysiska förberedelser.
Du har fött ett barn hemma och ett på sjukhus, vilka var de största skillnaderna?
– En stor skillnad var att hemma kunde jag direkt gå in i mig själv och inte behövde tänka på att åka någonstans. Jag skrev till mina två barnmorskor och några andra att de skulle komma, sen var det bara att fokusera inåt. Det påverkade min förmåga att slappna av och hantera det som skedde avsevärt och jag är övertygad om att det också påverkade förloppet på ett positivt sätt, säger Asabea Britton.

”I Sverige är vi ganska unika med att storsjukhus är mångas enda val om de vill föda med barnmorska.”

Få valmöjilgheter
Hon är kritisk till att fler inte har möjlighet att föda hemma.
– I Sverige är vi ganska unika med att storsjukhus är mångas enda val om de vill föda med barnmorska. De allra flesta behöver bekosta sin hemfödsel själv och det är dyrt. Dessutom finns det inte hembarnmorskor att anlita i hela landet. I länder där man har möjlighet att välja hemfödsel som en del av den allmänna vården, som i till exempel England, Tyskland, England, Danmark, Island och Australien, så finns ofta även en god kontakt mellan hembarnmorska och sjukvården.
Asabea Britton tror inte att det kommer nya möjligheter till hemförlossningar inom överskådlig framtid.
– I Sverige fortsätter generellt trenden med ökad medikalisering, till exempel med en markant ökning av induktioner. Jag tror det fortsätter åt det hållet ett bra tag till.

Behövs kulturskifte
Enligt Asabea Britton krävs omfattande åtgärder för att få fler att trivas med att föda på sjukhus: bättre arbetsförhållanden för personalen, mer tid till varje familj, möjlighet för kvinnor att ha samma barnmorska under graviditet, födsel och postpartum.
– Jag tror även att det behövs ett helt kulturskifte där det är den födande som bestämmer över förlossningen. Vårt jobb som vårdgivare måste i större utsträckning vara att informera sakligt för att sedan respektera de val kvinnor gör.