Presentation
NU-sjukvården Neurologi, Stroke - och Rehabmedicin

Ett brinnande engagemang för neurologi, stroke och rehab

Publicerad 11 mars 2024
Foto: Andreas Olsson
Cornelia Maurer, Ulrika Jakobsson och AnnLoise Lindström trivs med att arbeta i multidisciplinära team. Foto: Andreas Olsson
Cornelia Maurer, Ulrika Jakobsson och AnnLoise Lindström trivs med att arbeta i multidisciplinära team. Foto: Andreas Olsson

För 26 år sedan var AnnLoise med och startade upp en av NU-sjukvårdens stroke-enheter. Mycket har hänt sedan dess. Men något som är sig likt är medarbetarnas brinnande engagemang för stroke- och neurovård.

Sjuksköterskorna på avdelning 53-54 på NÄL har hand om hela strokeförloppet, och vårdar även patienter med neurologiska sjukdomar av olika slag. Anledningarna till att AnnLoise Lindström har stannat kvar på avdelningen i över två decennier är flera.
– Jag brinner för stroke- och TIA-patienterna. Även om bemanningen har gått upp och ner under åren så har det hela tiden funnits en stor vilja bland medarbetarna att driva vården och utveckla den, säger hon och berättar att det finns stora möjligheter för klinikens sjuksköterskor att utvecklas inom de områden som de brinner lite extra för.
Det var just den stora bredden och de många engagerade kollegorna som fick Cornelia Maurer att återvända till kliniken efter en avstickare på sex år. I dag kombinerar hon det kliniska arbetet med rollen som teamledare på avdelning 53-54 och neurologimottagningen.
–Det känns jätteroligt att vara tillbaka. Jag gillar mångsidigheten i mina uppgifter och att vi följer patienterna under hela vårdförloppet. Jag uppskattar även att vi får utveckla vården, säger Cornelia och berättar att hon tillsammans med en kollega bland annat har tagit över läkarens uppgift att injektionsbehandla migränpatienter.

Nära samarbete mellan avdelningarna
Även mellan klinikens avdelningar är stämningen god. Ulrika Jakobsson är sjuksköterska på neurorehab i Uddevalla. Här vårdas patienter med olika neurologiska skador eller sjukdomar i arbetsför ålder.
– Det är inspirerande att träffa patienter i den senare delen av vårdkedjan och tillsammans jobba för att de ska återfå en ökad livskvalitet. Vi har teamronder med alla professioner som rör patienterna två gånger i veckan, vilket är väldigt givande. Eftersom vi ofta följer våra patienter under en längre tid har vi förmånen att se deras utveckling över tid, säger hon.
Även Ulrika kan intyga att möjligheterna till vidareutbildning och kompetensutveckling är goda. Hon har själv nyligen tillträtt rollen som teamledare för neurorehabavdelningen, mottagningen och dagvårdsenheten.
– Jag tyckte att det lät intressant att ta ett ytterligare steg. Men det kändes även viktigt att vara kvar på avdelningen i det kliniska arbetet, säger hon.

Neurologi, Stroke – och Rehabmedicinverksamheten inom NU-sjukvården

Vi finns på både Uddevalla sjukhus och NÄL. Klinikens verksamhet omfattar utredning, vård och behandling inom neurologi, strokevård och rehabiliteringsmedicin. Sjuksköterskorna på stroke/neuroenheten ingår i larmkedjan Rädda Hjärnan och har trombolyskompetens.

vgregion.se