Presentation
Karolinska Tema Akut och Reparativ Medicin

Passion för akutsjukvård och ledarskap ledde till chefsjobb

Publicerad 10 april 2024
Foto: Fredrik Hjerling
Lisette Sköldenberg, omvårdnadschef på IMA vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Fredrik Hjerling
Lisette Sköldenberg, omvårdnadschef på IMA vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Foto: Fredrik Hjerling

En passion för akutsjukvård och ett starkt intresse för att leda och utveckla gjorde att de båda sjuksköterskorna Lisette Sköldenberg och Erik Vennberg gick från att vårda patienter till att stödja och utveckla medarbetare. Idag arbetar båda som omvårdnadschefer inom Tema Akut och Reparativ Medicin.

Det har gått tolv år sedan Lisette Sköldenberg, specialistsjuksköterska i akutsjukvård, tog sin examen. Sedan dess har det hänt en hel del.
– Jag har jobbat inom akutsjukvården nästan hela mitt yrkesverksamma liv, och har under de gångna åren haft olika uppdrag som ledningssjuksköterska och flödesansvarig för bland annat akutkirurgi. I perioder har jag även arbetat mycket med verksamhetsutveckling. Sedan ett år tillbaka är jag omvårdnadschef på IMA vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
På pappret kan Lisettes CV se ut som en noga uttänkt karriärplan men den nuvarande chefsrollen, säger hon, är mer ett resultat av en stegvis utveckling.
– Från början var jag inte alls inne på att bli chef. Men i och med de olika uppdragen jag haft där jag varit inne och nosat på ledarskap blev jag mer och mer intresserad. Ledarspåret var ingen plan jag hade, men det ena gav det andra där ansvar och roller växte i takt med att mina kunskaper och erfarenheter ökade.

Välkommen som sjuksköterska till Tema Akut och Reparativ Medicin.


Vi söker sjuksköterskor till både Huddinge och Solna. Klicka här för att läsa mer och ansöka

Utvecklande
Att hon nu axlat rollen som omvårdnadschef ser Lisette som en fantastisk möjlighet att utvecklas i en annan roll.
– Idag ligger mitt fokus på att stödja och utveckla mina medarbetare i stället för att ta hand om och vårda patienter. Sedan finns det även andra uppdrag inom rollen, som att utveckla verksamheten, där jag har stor användning av mina tidigare erfarenheterna som sjuksköterska. Själva chefskapet kräver dock en annan typ av kunskap och färdigheter. Det är något som jag som ny chef jobbar med att landa i och utveckla mig själv. Karolinska har ett introduktionsprogram för chefer på olika nivåer där jag har gått en del utbildningar. Jag har också ett stort stöd av min närmsta chef och kollegorna i ledningsgruppen.
I uppdraget ingår en viss del kliniskt arbete.
– Jag jobbar fortfarande kliniskt som sjuksköterska på IMA, men inte lika mycket som i mina tidigare uppdrag. Det är ett bra sätt att lära känna verksamheten, plus att jag tycker det är roligt att vara sjuksköterska och är glad över att inte behöva släppa det helt.

Roligt jobb
Erik Vennberg, som tog sin sjuksköterskeexamen för 23 år sedan hade redan en lång ledarerfarenhet när han för åtta år sedan axlade rollen som omvårdnadschef på akutmottagningen vid Karolinska universitetssjukhuset Huddinge.
– Jag har arbetat inom akutsjukvården i Huddinge under hela mitt yrkesliv. De första åtta åren var jag sjuksköterska, sedan blev det åtta år som avdelningsledare, dock utan personalansvar. Sedan 2016 är jag omvårdnadschef och har bland annat haft förmånen att gå en masterutbildning i kvalitetsförbättring och ledarskap inom hälso- och sjukvård.
Precis som Lisette har Erik fortfarande en fot kvar i den kliniska verksamheten.
– I min tjänst ingår det att jobba som ledningssjuksköterska på akutmottagningen en dag i veckan. Det är inte alltid tiden tillåter, men det är syftet och jag är verkligen glad över möjligheten.
På frågan om han kan rekommendera andra sjuksköterskor att satsa på ledarspåret kommer svaret snabbt.
– Ja, absolut! Om man är intresserad av att leda och vill utveckla det, så är det väldigt lärorikt för en själv, säger Erik. Det ger stor personlig utveckling och möjlighet att förbättra och förändra verksamheten. För mig har det inte handlat om en strävan efter att vara chef, drivkraften har varit att utveckla både verksamheten och mig själv.
Lisette är inne på samma spår.
– Om man är intresserad av ledarskap och att arbeta med människor på ett annat sätt än att vårda tycker jag absolut att man ska testa. Att våga ta steget in i ledarskapet kan öppna dörrar till nya möjligheter och ge en djupare förståelse för sjukvårdens dynamik och utmaningar. Ibland kan de största äventyren börja med ett enda steg utanför sin egen bekvämlighetszon.

Välkommen som sjuksköterska till Tema Akut och Reparativ Medicin.


Vi söker sjuksköterskor till både Huddinge och Solna. Klicka här för att läsa mer och ansöka

Tema Akut och Reparativ Medicin – Karolinska universitetssjukhuset

Tema Akut och Reparativ Medicin fokuserar både på akutsjukvård med komplett omhändertagande av den akut sjuka patienten och de högspecialiserade uppdragen för Karolinska. Med högspecialiserad vård menas avancerad sjukvård som kräver särskilda resurser och kompetenser när det gäller utrustning och personal. I uppdraget ingår även att säkerställa forskning och utbildning inom dessa områden.

www.karolinska.se