Queen Silvia Nursing Award

Traumaväska vid akuta vårdinsatser som innovation

Publicerad 10 april 2024
Text: Adrianna Pavlica
Stefan Krantz har vunnit pris för sin traumaväska.
Stefan Krantz har vunnit pris för sin traumaväska.

Nyutexaminerade sjuksköterskan Stefan Krantz är en av 2023 års vinnare i Queen Silvia Nursing Award. Han har uppfunnit en traumaväska som ska hjälpa till vid akuta vårdinsatser.

Stefan Krantz sadlade om och började studera till sjuksköterska när han passerat 40-årsåldern. Han tog examen i början av året, men har redan hunnit få ett pris. Queen Silvia Nursing Award har uppmärksammat Stefan Krantzs traumaväska som ska vara till hjälp vid akutvård för patienter med demens.
– Idén kom till mig under en övning vi hade under utbildningen, där vi simulerade att vi var sjuksköterskor i hemsjukvård. Jag och en kurskamrat åkte hem till en fiktiv patient, som påträffas på golvet på toaletten. Min kurskamrat tog kommandot och bad om olika saker från väskan vi hade med oss, jag rafsade runt och hade svårt att hitta det hon ville ha. När vi senare under utbildningen hade en innovationskurs mindes jag detta, och tänkte att det måste finnas ett smidigare sätt, säger han.

”I akuta och stressiga situationer blir man lätt superfokuserad på vitala parametrar och då kan det vara bra att ta fram en kort checklista.”

Utgår från ABCDE
Traumaväskan som Stefan Krantz tagit fram är uppdelad i olika fack utefter ABCDE-metoden. Dessutom finns extrafack för exempelvis hörselskydd då många patienter med demens är extra ljudkänsliga. I väskan finns korta instruktioner för hur man ska förhålla sig till patienter med kognitiv svikt.
– Det vet väl sjuksköterskor, tänker man kanske. Men i akuta och stressiga situationer blir man lätt superfokuserad på vitala parametrar och då kan det vara bra att ta fram en kort checklista för att påminna sig om bemötandet. Och så utgår man från ABCDE: har patienten fria luftvägar, till exempel? Om inte så finns det utrustning i fack A som kan hjälpa till med det. Och så fortsätter man på det sättet i väntan på ambulans. Man hinner verkligen göra skillnad med rätt förutsättningar, säger Stefan Krantz.

Hittar lösningar
Det är inget nytt för Stefan Krantz att tänka i nya banor.
– Jag är uppvuxen med två föräldrar som är bra på att hitta lösningar på problem, så jag har haft med mig det hela livet. Ibland har jag tänkt på hur mycket enklare det skulle bli om en viss sak fanns, men så gör man ju inget av det. Jag hoppas verkligen att den här traumaväskan blir verklighet och börjar användas inom sjukvården.