Etiska aspekter och yrkets etiska kod är grundläggande faktorer i alla sjuksköterskors yrkesutövning. Många sjuksköterskor hanterar ofta etiska dilemman eller upplever etisk stress och otillräcklighet. För arbetsgivare är det viktigt att erbjuda forum där sjuksköterskor kontinuerligt ges möjlighet att reflektera kring omvårdnadens etiska frågeställningar.
– Sjuksköterskeyrkets etiska värdegrund inkluderar att ge omvårdnad som grundar sig på respekt för människan och mänskliga rättigheter, vilket inkluderar kulturella aspekter och individens autonomi. Att ge en värdig och rättvis vård som grundar sig på respekt, empati, lyhördhet och integritet är en viktig grund i alla sjuksköterskors yrkesutövning, säger Lilas Ali, specialistsjuksköterska i psykiatri, docent i vårdvetenskap vid Göteborgs universitet samt ordförande för Svensk sjuksköterskeförenings etiska råd och ledamot i styrelsen samt sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd. Hennes intresse för sjuksköterskeyrkets etiska frågeställningar väcktes när hon arbetade på en heldygnsavdelning inom psykosvården och på Sahlgrenska universitetssjukhusets psykiatriska akutmottagning.
”Yrkets etiska värdegrund inkluderar att ge omvårdnad som grundar sig på respekt för människan och mänskliga rättigheter.”
Sjuksköterskors etiska kod
Sjuksköterskornas etiska kod är en svensk översättning och anpassning av ICN:s internationella kod. Den behandlar fyra etiska områden: sjuksköterskor och personer i behov av omvårdnad, sjuksköterskor och yrkesutövning, hur sjuksköterskor kan bidra till att stödja evidensbaserad omvårdnad i praktiken, sjuksköterskor och professionen samt sjuksköterskor och global hälsa.
I sitt dagliga arbete utmanas många sjuksköterskor av ett begränsat utrymme för att utöva omvårdnad. I verksamheter där enbart de medicinska bedömningarna prioriteras saknas ofta tid att stanna upp och se till hela människan.
– Flera sjuksköterskor upplever att de fastnar i att endast distribuera läkemedel och inte ges utrymme att prata med och tillgodose patienternas personliga preferenser. Andra upplever etisk stress och otillräcklighet av att ofta tvingas göra svåra etiska avväganden på grund av begränsade resurser. Det gör att somliga lämnar yrket eller sjukskrivs, säger Lilas Ali.
Forum för att ventilera etik
Svensk sjuksköterskeförening har nyligen gett ut skriften ”Värdegrund i praktiken”, som vägleder arbetsgivare i hur de kan arbeta med etisk reflektion på arbetsplatsen. Lilas Alis råd till omvårdnadsansvariga hos arbetsgivarna som vill utveckla sina medarbetares etiska kompetens är att kontinuerligt erbjuda forum där sjuksköterskor kan ventilera och diskutera omvårdnadens etiska aspekter och dilemman. Hon betraktar möjligheten att reflektera kring och diskutera etiska dilemman i vardagen som en förutsättning för att kunna bedriva en värdig och patientsäker vård.
– Mitt budskap till sjuksköterskor som inte ges utrymme att diskutera etiska dilemman är att belysa situationen för sin närmaste chef och betona vikten av att regelbundet få bearbeta den här typen av situationer. Lyssna på magkänslan om något i din vardag bryter mot den etiska koden och rapportera det till ledningen, säger Lilas Ali.
Tema på Sjuksköterskedagarna
Etik är temat för årets upplaga av Sjuksköterskedagarna, som arrangeras i Stockholm den 26 till 27 november.
– Etik är ett särskilt angeläget ämne just nu, inte minst med tanke på det behov av krigs- och krisberedskap vi ställts för inför i efterdyningarna av pandemin. Frågor som berör döds- och livshjälp och diskriminering är aktuella just nu. På Sjuksköterskedagarna kommer vi bland annat att fokusera på etiska aspekter kring prioriteringar i vården, etiska aspekter vid tvångsvård samt etiska dilemman och sårbarheter i samband med VFU, säger Lilas Ali.