Ambulanssjukvård

I ambulanssjukvården kan varje minut göra skillnad

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Daniel Larsson
Beatrice Hägervik, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård och driftschef på Premedic. Foto: Daniel Larsson
Beatrice Hägervik, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård och driftschef på Premedic. Foto: Daniel Larsson

Ambulanssjukvården är så mycket mer än att åka på akuta sjukdoms- och olycksfall. Sjuksköterskor i ambulanssjukvården bedömer och behandlar människor i livets alla faser i många olika typer av situationer. Många uppskattar att aldrig kunna förutse exakt vad som kommer att ske och vilka patienter man kommer att få möta under ett arbetspass.

– Ambulanssjukvård är otroligt brett, vi möter alltifrån kvinnor som föder barn i hemmet till äldre och sköra patienter i behov av såväl vård som psykiskt stöd. Sjuksköterskor i ambulanssjukvården behöver ha en bred kunskap om olika tillstånd, säger Beatrice Hägervik, driftschef på Premedic, som på uppdrag av Region Skåne driver fyra ambulansstationer i nordöstra Skåne. Hon är specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård och arbetade kliniskt fram till 2021, då hon blev driftchef – en tjänst som varvas med kliniskt arbete vid behov.
Såväl grundutbildade som specialistutbildade sjuksköterskor är välkomna i ambulanssjukvården. Specialistutbildning i ambulanssjukvård är prioriterad men andra specialistutbildningar som till exempel anestesisjuksköterska och IVA-sjuksköterska är godkända utbildningsinriktningar. Erfarenhet från akutsjukvård är en stor fördel, men det är också viktigt att vara trygg och stabil som person och i sin roll som sjuksköterska. Ett par års yrkeserfarenhet är därför en bra grund för sjuksköterskor som funderar på att söka sig till ambulanssjukvården.

”Det är viktigt att vara trygg och stabil som person och i sin roll som sjuksköterska.”

Fungerar som problemlösare
– Merparten av våra turer går till äldre och sköra patienter, man bör därför trivas med att möta och vårda just den åldersgruppen. Även om patienten har beskrivit sina symptom i larmsamtalet så vet vi aldrig med säkerhet vad vi ska möta när vi kommer fram. Det är därför bra att ta höjd för att situationen både kan vara betydligt värre eller bättre än vad som framkommit i larmsamtalet, säger Beatrice Hägervik.
– Att arbeta som ambulanssjuksköterska är världens bästa jobb. Det är omväxlande, vi får ofta träffa patienten i sin hemmiljö och har förmånen att kunna fokusera på att vårda och ge sin fulla uppmärksamhet till en patient i taget. Vi fungerar ofta som problemlösare för de människor vi möter i livets olika skeden. Viktiga egenskaper är att vara lyhörd, lita på sin egen förmåga och att kunna ta självständiga och ibland även snabba beslut samt att kunna prioritera vid allvarliga olyckshändelser, säger Beatrice Hägervik.

Framgångsrika förändringar
Tillsammans med de övriga medlemmarna i ledningsgruppen för ambulanssjukvården i nordöstra Skåne bedriver hon ett förändringsarbete som kontinuerligt driver ambulanssjukvården framåt.
– Vi har exempelvis genomfört ett projekt där vi ger blod till prehospitala patienter. Vi var först ut i ambulanssjukvården med ett nytt smärtstillande läkemedel och har provat att ta infektionsprover på patienterna ute på fältet. De satsningar som visar sig vara framgångsrika permanentas och införs så småningom i ambulanssjukvården även i övriga Skåne. Vi jobbar också mycket med att erbjuda samtliga medarbetare egna ansvarsområden som ökar deras delaktighet i verksamhetsutvecklingen, säger Beatrice Hägervik.