Kirurgisk vård

Komplex och omväxlande vård

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Mikael Wallerstedt
Michaela Tollin och Jenny Johansson arbetar inom den kirurgiska vården på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Mikael Wallerstedt
Michaela Tollin och Jenny Johansson arbetar inom den kirurgiska vården på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Mikael Wallerstedt

Kirurgisk vård är ett brett område där utvecklingen rör sig framåt i snabb takt. Sjuksköterskor som väljer att arbeta på en kirurgisk vårdavdelning får därför en bred och mycket användbar klinisk bas att stå på. Att ge omvårdnad till patienter inför och efter en operation är ett variationsrikt arbete som öppnar upp för många olika typer av kirurgiska inriktningar.

Som sjuksköterska på en kirurgisk vårdavdelning har man ofta en samordnande roll i kontakten med olika avdelningar och professioner. Stort fokus ligger på den postoperativa omvårdnaden, där patienten görs delaktig för att säkerställa en god återhämtning och en trygg och säker hemgång.
– Många patienter som har genomgått kirurgi har en eller flera bakomliggande sjukdomar, vilket innebär att man i den kirurgiska omvårdnaden måste ta hänsyn till individens bakgrund och se och vårda hela människan. Man bör även vara beredd på att patienternas tillstånd kan förändras snabbt, säger Michaela Tollin, specialistsjuksköterska i kirurgisk vård och biträdande avdelningschef på Akademiska sjukhusets kärl- och akutkirurgiska vårdavdelning. Hon har arbetat inom den kirurgiska vården sedan hon blev färdig sjuksköterska 2009.

”Man måste ta hänsyn till individens bakgrund och se och vårda hela människan.”

En mångfald av karriärvägar
Sjuksköterskor på kirurgiska vårdavdelningar kan efter att ha arbetat ett par år kliniskt, välja att gå en specialistutbildning inom kirurgisk omvårdnad. Det finns även möjlighet att ta sig an roller som utbildningssjuksköterska, in- eller utskrivningssjuksköterska eller bli sektionsansvarig sjuksköterska. Rollerna innebär ett tätt samarbete med läkargruppen, där man länkar samman omvårdnadsperspektivet med den medicinska forskningen. Ytterligare karriärvägar som finns är att bli avancerad specialistsjuksköterska i kirurgisk vård, att kombinera klinisk tjänstgöring med forskning, eller att rotera till operation och assistera vid lättare kirurgiska ingrepp.

Många kirurgiska specialiteter
– Kirurgi är ett brett område med många möjligheter till specialisering och livslångt lärande. Inom vårt verksamhetsområde kan man exempelvis inrikta sig mot transplantationskirurgi, lever, endokrinkirurgi, urologi, kärl samt akut och traumakirurgi. Är man intresserad av kirurgisk vård finns det också andra kirurgiska specialiteter, såsom ortopedi, thorax, gynekologi eller neurokirurgi, säger Jenny Johansson, biträdande avdelningschef på Akademiska sjukhusets kirurgavdelning med inriktning mot transplantation- och övre gastrokirurgi. Hon är specialistsjuksköterska i kirurgisk vård och har varit biträdande avdelningschef sedan 2022.
På ett universitetssjukhus som Akademiska sjukhuset förenas forskning och klinik på ett naturligt sätt.
– Kirurgisk omvårdnad är dynamiskt och präglas av snabb utveckling, säger Jenny Johansson.