Magnetmodellen

Magnetmodellen i kommunal kontext

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Adrianna Pavlica Foto: Therése Ny
Doktoranden Lisabet Wieslander forskar på den amerikanska magnetmodellen i en kommunal kontext. Foto: Therése Ny
Doktoranden Lisabet Wieslander forskar på den amerikanska magnetmodellen i en kommunal kontext. Foto: Therése Ny

Sjuksköterskan och forskaren Lisabet Wieslander undersöker just nu hur den amerikanska magnetmodellen kan översättas till en svensk, kommunal kontext. Tre svenska sjukhus har infört magnetmodellen.

Den så kallade magnetmodellen har funnits i USA sedan 80-talet. Modellen ska ge sjuksköterskor en större plats i vården, på alla nivåer, något som gagnar både professionen och patienterna. För att få en stämpel som magnetsjukhus måste sjukhuset uppfylla krav gällande bland annat ledarskap, omvårdnad, kunskap, innovation och professionell utveckling.
Lisabet Wieslander är sjuksköterska och doktorand vid Mittuniversitetet. Hon är med i ett forskningsprojekt om hur magnetmodellen kan implementeras i en svensk, kommunal kontext. Det är första gången magnetmodellen undersöks på kommunal nivå.
– Magnetmodellen handlar om att flytta fokuset från organisationen till personalen. Det är ett demokratiskt och delat ledarskap där sjuksköterskor ska känna att de är med och styr utvecklingen. När man får använda sin kompetens till max och blir lyssnad på blir arbetsplatsen attraktiv, säger hon.

”När man får använda sin kompetens till max och blir lyssnad på blir arbetsplatsen attraktiv.”

Äldreboenden i Sundsvall
Det Lisabet Wieslander tittar på är medarbetardelaktighet och kvalitetsförbättringar. En analys har gjorts av två äldreboenden i Sundsvall. Personalen har själva fått fundera kring hur långt de tycker att arbetsplatsen befinner sig från magnetmodellens mål.
– På många sätt ligger vi före USA för vi jobbar mycket med introduktion och mentorskap, och vi har även fackföreningar. Det medarbetare poängterar är att det är viktigt att få till den mer platta organisationen, att det inte ska vara så hierarkiskt, att sjuksköterskor ska få vara med i beslutsprocesser.

Internationell studie
Men det är långt ifrån enkelt.
– Hur ger vi makt och mandat åt sjuksköterskor? Det är jättesvårt att få till. I en kommun har man också en politisk ledning som inte ser det dagliga arbetet som vårdpersonalen gör. Då är det lättare för dem att fråga en verksamhetsutvecklare än en sjuksköterska, för det är så strukturen ser ut, säger Lisabet Wieslander.
Just nu pågår också en internationell studie med 60 sjukhus i olika länder, varav tre är svenska: Akademiska sjukhuset i Uppsala, Skånes universitetssjukhus och Södertälje sjukhus.