Presentation
Karolinska PMI Solna

Unik rotation ger både bredd och spets

Publicerad 30 oktober 2024
Foto: Johan Marklund
Milena Lilja, Eva Heikki, Ann-Kristin Nilsson och Wasim Fayez (sittande), menar att rotationstjänsterna öppnar upp för goda samarbeten, nya idéer och nya kontaktvägar mellan PMI:s olika enheter. Foto: Johan Marklund
Milena Lilja, Eva Heikki, Ann-Kristin Nilsson och Wasim Fayez (sittande), menar att rotationstjänsterna öppnar upp för goda samarbeten, nya idéer och nya kontaktvägar mellan PMI:s olika enheter. Foto: Johan Marklund

På PMI Solna finns en närmast unik möjlighet. Genom skräddarsydda rotationstjänster kan sjuksköterskor ta del av olika delar av landets mest avancerade sjukvård.
– Det är otroligt lyxigt och väldigt roligt, säger Eva Heikki.

Perioperativ medicin och intensivvård, PMI, i Solna är Karolinska universitetssjukhusets samlade resurs för anestesi, operation, pre- och postoperativ vård och intensivvård för vuxna.
Arbetet inom funktionen är avancerat, lärorikt och varierat. För de som vill ha ännu mer bredd och djup finns det dessutom möjlighet att rotera mellan PMI Solnas olika enheter.
I år är det 22 år sedan Ann-Kristin Nilsson började arbeta som intensivvårdssjuksköterska på centralintensiven, CIVA.
Anledningarna till att hon har valt att stanna kvar är flera.
– Jag trivs väldigt bra och blir aldrig fullärd. Jag har också en tjänst som biträdande universitetssjuksköterska inom dialys, vätskebalans och elimination. Och det är något som jag brinner för, säger hon.
Men det finns ytterligare en viktig anledning till att energin och lusten finns kvar. För fyra år sedan utbildade Ann-Kristin sig till anestesisjuksköterska och sedan tre år roterar hon mellan buk- och robotoperation och CIVA.
– Jag ville få nya utmaningar och se något annat. Jag behöver också tänka lite framtid och hållbarhet. När jag är på operation jobbar jag inga helger utan där är det måndag till fredag och vissa kvällar som gäller, säger Ann-Kristin.

Variation och kompetensutveckling
Intensivvårdssjuksköterskan Wasim Fayez har haft liknande tankar. Han blev färdig intensivvårdssjuksköterska 2015. När han blev sugen på att testa något nytt utbildade han sig till anestesisjuksköterska. Idag roterar även han mellan CIVA och buk- och robotoperation.
– Jag trivs jättebra. Det är väldigt olika miljöer och olika professioner men det finns också mycket som är gemensamt, säger han och utesluter inte att han i framtiden bygger på med ytterligare specialistutbildningar.
Som anestesisjuksköterskor söver Wasim och Ann-Kristin svårt sjuka patienter. Ofta handlar det om långa operationer och stora ingrepp. Både Wasim och Ann-Kristin är cirka tio veckor på vardera ställe innan det är dags för ett byte.

Skräddarsydda tjänster
Hur rotationerna ser ut är individuellt. Intensivvårdssjuksköterskan Eva Heikki delar sin tid mellan CIVA och thoraxintensivvården, THIVA.
– För mig fungerar det bra att gå en månad i taget. Jag är inte borta så länge från någon IVA och det känns som att jag hinner uppfatta det mesta som förändras. På THIVA har jag dessutom en del ansvarsområden vilket gör det svårt att vara borta längre perioder, säger hon.
Eva har arbetat på THIVA sedan 2019 och har roterat det senaste året.
– Thorax är jätteroligt. Men efter ett tag kände jag att jag ville bredda mig. På CIVA får jag se en annan typ av intensivvård. Det är det som gör Karolinska till en attraktiv arbetsplats. Det är högspecialiserat och det finns så mycket att rotera mellan. Jag ser det som en förmån att jag faktiskt kan bredda mig och lära mig så mycket mer. Det är otroligt lyxigt och väldigt roligt, säger hon.

Unikt helhetsperspektiv
Rotationstjänsterna innebär att sjuksköterskorna får en unik överblick.
– Ibland händer det att jag träffar patienter på postop som jag några månader tidigare vårdade på CIVA. Det är otroligt roligt att träffa dem igen och få se hur det vi gjorde på intensiven räddade deras liv, säger intensivvårdssjuksköterskan Milena Lilja.
Milena har roterat mellan postop och CIVA i tremånadersintervaller det senaste året. På det sättet håller hon liv i alla sina kunskaper.
– På postop fokuserar vi mycket på att patienten ska kunna komma vidare till en vårdavdelning och jobbar mycket med respiration. Det är ett väldigt annorlunda arbete mot det vi gör inom intensivvården. Ibland kan det vara tungt psykiskt på CIVA. För de allra flesta patienter går det bra men det händer att det inte går vägen. Att få ta del av båda världarna passar mig perfekt, säger Milena.
Alla fyra menar att möjligheten till rotationstjänster gör ett redan spännande arbete ännu mer stimulerande. Anledningarna att stanna kvar inom PMI Solna har med ens blivit ännu fler.
– Jobbet här på Karolinska är så specialiserat. En högre vårdnivå är svårt att få och det är svårt att lämna då, säger Milena.

Karolinska universitetssjukhuset – Funktion PMI Solna

Funktion PMI samlar anestesi, operation, pre- och postoperativ vård och intensivvård för vuxna. Vi ansvarar också för tryckkammare, HBO, högspecialiserad smärtvård och de steriltekniska enheterna.
Vi har ett antal initiativ som gör det möjligt att specialisera sig inom våra olika områden av expertis, om du är eller vill bli specialistsjuksköterska eller vill utvecklas i din roll som specialistsjuksköterska.
Hos oss har du också möjlighet att rotera mellan centralintensivvårdsavdelning, CIVA, neurointensivvårdsavdelning, NIVA, thoraxoperation och thoraxintensivvård, THIVA och anestesi och postop.

Kontakta gärna oss för mer information:
Daniel Isacsson, tel: 072-584 25 97, daniel.isacsson@regionstockholm.se
Johanna Hjelm, tel: 072-584 26 13, johanna.hjelm@regionstockholm.se

karolinska.se