Tema Cancer ger sjuksköterskor stora möjligheter att utvecklas i yrket och vara en del av något meningsfullt. Här väntar en spännande arbetsplats med stora utvecklingsmöjligheter, trygga arbetsgrupper och en stark gemenskap där varje arbetsdag gör skillnad för patienter i en skör och utsatt situation.
Soma Khaledi Jonasson och Rakel Santesson Marjamäki har båda hittat hem inom Tema Cancer. Trots att de arbetar på olika avdelningar med skilda arbetsuppgifter och ansvarsområden har de samma uppfattning – att arbetsmiljön präglas av kontinuerlig utveckling och ständigt nya möjligheter.
Rakel började på vårdavdelningen för urologiska sjukdomar inom Tema Cancer under studietiden.
– Jag hade ingen tidigare vårderfarenhet och arbetade därför som undersköterska på helger och lov. När jag var färdig sjuksköterska i januari 2018 sökte jag mig hit och efter en tid specialistutbildade jag mig till specialistsjuksköterska i kirurgi.
Därefter gjorde Rakel en utflykt till en annan verksamhet.
– Men jag saknade mina kollegor, patienterna och hela verksamheten och valde att komma tillbaka. Nu har jag rollen som klinisk omvårdnadsledare där jag arbetar med kvalitetsförbättring och stöttar introduktion, inskolning, rondarbete och kompetensutveckling. Jag har verkligen funnit mitt drömjobb.
Bronkoskopi
Soma startade sin sjuksköterskekarriär 2016, i hennes fall på en kirurgisk avdelning.
– Efter några år gick jag vidare till IVA och utbildade mig till specialistsjuksköterska inom området. Men det var på bronkoskopin och Tema Cancer som jag fann min plats. Jag har varit här sedan 2021 och kan se tillbaka på en kontinuerlig utveckling. Idag har jag en tjänst som biträdande universitetssjuksköterska och arbetar med kvalitetsförbättring, patientsäkerhet och kompetensutveckling bland personalen.
Både Soma och Rakel beskriver sin arbetsmiljö som en plats där det är lätt att få stöd och möjligheter att utvecklas. Verksamhetens ledning och kollegorna spelar en stor roll för trivseln.
– Vi är ett fantastiskt team vilket gör det både roligt och enkelt att driva förbättringar i patientvården, säger Rakel.
Ger mening
Trots de många möjligheterna och den positiva arbetsmiljön innebär arbetet på Tema Cancer också en del utmaningar. Även om forskningen har gått framåt finns det fortfarande många cancerformer som har en dyster prognos.
– Att få vara med och göra en positiv skillnad för patienter som har det svårt gör att man orkar med det tuffa, säger Soma.
Båda beskriver Tema Cancer som en arbetsmiljö där kunskap och människor ges möjlighet att växa.
– Man ska inte bli skrämd av cancerdiagnosen. Verksamheten är så bred och man kan arbeta på många olika sätt, från att vara kontaktsjuksköterska till att arbeta på bronkoskopin eller mottagningen. Här finns det verkligen något för alla, säger Soma.
– Ja, säger Rakel, det är precis samma sak hos oss på urologen.
Att arbeta på en kirurgisk vårdavdelning med inriktning på bäckenkirurgi innebär ständigt nya utmaningar och lärdomar.
– Hos oss växer man både yrkesmässigt och personligt, säger Sofia Wrenninge, specialistsjuksköterska.
För Sofia, som blev färdig sjuksköterska 2013 och nu är specialistsjuksköterska inom kirurgisk omvårdnad, är det fortfarande lika roligt att gå till jobbet.
– Då ska man veta att jag är inne på mitt tolfte år på avdelningen! Jag trivs med patientgruppen och tycker att kirurgi är enormt spännande. Komplikationer kan uppstå, man behöver tänka till och man måste samarbeta för att lösa olika utmaningar, vilket är en stor del av själva tjusningen med jobbet.
En annan fördel med avdelningen är det ständiga lärandet. Här uppmuntras medarbetarna att vidareutbilda sig och ta nästa steg i sin karriär. Sofia har sedan en tid tillbaka rollen som adjungerad klinisk adjunkt på avdelningen.
– Som AKA ansvarar jag för att ta emot och ta hand om studenter, följa upp dem under praktiken, utse handledare och sköta kontakten med skolan. Det handlar både om att vara där för studenterna och om att stötta handledarna i deras arbete.
Omväxlande
Sofia ser fortfarande nya utmaningar varje dag i sitt arbete. Den avancerade kirurgin och de omvårdnadskrävande patienterna ger inte bara spännande fall utan även möjlighet att göra verklig skillnad.
– Jag tycker om att vi är en stor avdelning med mycket personal och att vi arbetar nära och hjälper varandra. Man står aldrig still, det finns alltid nya saker att lära.
Det omväxlande arbetet med kirurgiska patienter, som befinner sig i ett omvälvande skede av sina liv, är något Sofia kanske uppskattar allra mest.
– Jag älskar att arbetet är utmanande och fyllt av variation, att ständigt få tänka till och anpassa sig till nya situationer. Det känns också väldigt meningsfullt att möta och vårda patienter i några av deras svåraste stunder i livet.
Med de utvecklingsmöjligheter som erbjuds, den spännande specialiteten och den nära samverkan mellan medarbetarna, rekommenderar Sofia gärna Bäckenkirurgi 8 till både nyutexaminerade och mer erfarna sjuksköterskor.
– Det är en jättebra avdelning där man lär sig mycket inom många olika områden – en plats där utveckling och omvårdnad går hand i hand.
Roberto Muselli inledde sin sjuksköterskebana i Italien 2002. Hans yrkesväg tog en ny riktning när han flyttade till Sverige. För fem år sedan, efter att ha avslutat sin specialistutbildning inom onkologi, började han på en medicinsk behandlingsavdelning inom Tema Cancer.
På MBA arbetar Roberto Muselli med patienter som behöver avancerade cancerbehandlingar som cytostatika, immunterapi och olika antikroppsbehandlingar. En viktig del av hans arbete är att hantera PICC-line.
– Jag har också ansvar för att handleda nya kollegor och studenter. Det finns mycket att lära här och som medarbetare på avdelningen finns det stora möjligheter att vidareutveckla sig genom olika kurser och konferenser.
En annan viktig aspekt av utvecklingsmöjligheterna är Kompetensstegen som tydliggör roller och karriärvägar på avdelningen. Roberto menar att den ger en bra överblick över de olika steg och utbildningar som krävs för att avancera – samtidigt som den ger en tydlig struktur för personlig utveckling.
Rätt plats
När han pratar om sitt arbete blir det tydligt att det handlar om mer än bara tekniska färdigheter – kommunikation och empati är centrala delar av verksamheten.
– Här behöver man ett stort hjärta och ett etiskt förhållningssätt för att kunna ge den bästa möjliga vården.
På frågan om han skulle rekommendera andra sjuksköterskor att börja på Tema Cancer kommer svaret snabbt.
– Självklart! Om man, precis som jag, tycker att patienterna är det bästa med jobbet och vill vara en del av ett team där man både får stöd och har möjlighet att ta egna initiativ, då är detta helt rätt plats!
För Arja Andersson och Stella Bountini, sjuksköterskor inom Tema Cancer, handlar patientvården om mer än enbart medicinsk behandling. Det handlar också om att erbjuda en trygg hand att hålla i, vara ett stöd genom hela vårdresan och att se människan – inte bara tumören.
Arja Andersson, specialistsjuksköterska, har arbetat på strålbehandlingen sedan 1990. Under sin långa karriär har hon varit med om en fantastisk utveckling inom strålterapiområdet.
– Vi hade inte ens miniräknare utan använde räknesticka när jag började. Även om det låter som stenåldern är det inte särskilt länge sedan och det säger en hel del om utvecklingen.
De stora framstegen har för Arjas del inneburit ett yrkesliv med ständig kompetensutveckling.
– Ett specialintresse för min del är de stereotaktiska strålbehandlingarna. Denna precisionsteknik gör att vi kan behandla tumörer med minimal påverkan på friska vävnader.
Helhetssyn
Stella Bountini, som tog sin sjuksköterskeexamen i Grekland 2021, började arbeta på den onkologiska vårdavdelningen inom Tema Cancer för ett år sedan.
– Jag ville arbeta på en avdelning där man vårdar hela människan. I dagens onkologiska vård är det inte bara medicinsk behandling som är viktig, det handlar också om att ge patienterna rätt stöd under hela deras cancerresa – oavsett om de är i ett tidigt eller sent skede av sin sjukdom. Det får jag göra här.
Både Arja och Stella betonar vikten av att sjuksköterskor som söker sig till onkologin måste ha ett intresse för både teknik och personcentrerad omvårdnad. Arja ser sin roll som en stödjande och empatisk vårdgivare för sina patienter.
– Jag strävar alltid efter att skapa en trygg miljö där patienterna känner att vi gör allt vi kan för att deras behandling ska bli så bra som möjligt.
Stella nickar instämmande och fortsätter:
– Om du vill jobba med svårt sjuka patienter ur ett holistiskt perspektiv, då är Tema Cancer rätt plats även för dig.
Inom Tema Cancer utreds, behandlas och vårdas patienter med någon form av malign tumörsjukdom under olika skeden i sin cancersjukdom. Tema Cancer bedriver även många kliniska studier i olika faser och behandlar också patienter som inte har cancer, det vill säga godartade tillstånd inom bland annat urologi, endokrinologi, hematologi och koagulation.
karolinska.se/vard/tema/tema-cancer