Vid akutmottagningen i Umeå kan specialutbildade sjuksköterskor sy sår – på det sättet slipper en del av patienterna vänta i timmar på en läkare. Projektet har varit lyckat, men frågan om så kallad ”task shifting” är omdiskuterad.
Jens Holmström, sjuksköterska och utbildningsansvarig, är den som föreslog att akutmottagningen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå skulle låta sjuksköterskor sy sår.
– Det har varit utvecklande och roligt för våra sjuksköterskor och gett ett bättre flöde till våra patienter. Kommer man med en åkomma som är icke-akut i jämförelse med en hjärtinfarkt eller stroke, får man vänta. Då är det roligt att kunna hjälpa till, säger han.
Akutmottagningen har sedan tidigare också infört ett system där sjuksköterskor kan skriva remiss för exempelvis en bruten arm, i stället för att patienten ska skickas till en primärvårdsjour som skriver en remiss och sedan skickar tillbaka patienten.
”Det känns som att vi kommer närmare varandra i våra yrkeskategorier.”
”Task shifting” debattfråga
I fallet med såren har sjuksköterskorna fått en halvdagsutbildning, sytt på dynor och gjort praktiska prov.
– Det har inte kostat särskilt mycket att införa det här. På det stora hela är läkarna för både att vi sjuksköterskor syr sår och skriver röntgenremisser. Annars är det patienter som sitter och väntar på att de ska göra det. Vi syr ju inte allt, är det för komplext eller smutsigt får patienten vänta på en läkare som vanligt, säger Jens Holmström.
Så kallad ”task shifting” är enligt honom en het debattfråga inom sjukvården.
– Det är ganska trendigt och kontroversiellt. Samma utveckling sker också från sjuksköterskor till undersköterskor, som får lära sig att sätta infarter och katetrar till exempel. Det som kan vara problematiskt är ju att det kan föras över arbetsuppgifter utan att det följs av en lönekompensation.
Förbättrar samarbetet
Jens Holmström poängterar att sy-utbildningen har varit frivillig och att idén inte föddes ur ett lönetänk.
–Man kan ifrågasätta varför det inte redan är en del av sjuksköterskors grundutbildning att sy sår, säger han.
Hur påverkar den här typen av ”task shifting” maktbalansen mellan de olika yrkesgrupperna i vården?
– Bara till det bättre. Det känns som att vi kommer närmare varandra i våra yrhkeskategorier, lär oss mer av varandra och kan utbilda varandra i fler saker. Det känns som att vi har blivit en mer homogen grupp, vilket är väldigt roligt.