Missad omvårdnad, omvårdnadsinsatser som inte utförs trots att de behövs, är vanligt och kan få allvarliga konsekvenser i slutenvården. Forskning visar att missad omvårdnad kan öka andelen vårdskador, komplikationer och i vissa fall även ge ökad mortalitet och morbiditet. Nu pågår forskning som syftar till att kartlägga och förebygga missad omvårdnad.
I en tidigare kartläggning utförd av Jane Ball, då cirka 10 000 sjuksköterskor i svensk slutenvård deltog, angav 74 procent av sjuksköterskorna att de missat omvårdnadsinsatser på grund av tidsbrist under sitt senaste arbetspass. Nu pågår ett långsiktigt svenskt forskningsprojekt med fokus på just missad omvårdnad, där sjuksköterskor och undersköterskor årligen besvarar en enkät om upplevelsen av omvårdnad på sin enhet.
– Missad omvårdnad kan exempelvis leda till fler trycksår, urinvägsinfektioner, fallolyckor, lunginflammationer och ökad felmedicinering. Andelen patienter i behov av förlängd vårdtid eller återinläggning ökar, vilket självklart får konsekvenser för sjukvårdsekonomin. Evidensen visar även att missad omvårdnad ökar risken för att sjuksköterskor lämnar sin arbetsplats eller överväger att lämna yrket helt, säger Katarina Göransson, lektor och docent i omvårdnad vid Högskolan Dalarna.
”Evidensen visar att missad omvårdnad ökar risken för att sjuksköterskor lämnar sin arbetsplats.”
Basal omvårdnad missas oftare
– Vår forskning visar att den basala omvårdnaden missas oftare än de medicinskt inriktade åtgärderna, såsom mobilisering och munvårdande åtgärder. Bedömning av vitalparametrar, kontroll av blodglukosvärde och administrering av läkemedel är omvårdnad som nästan inte alls missas, säger Carolin Nymark, docent i omvårdnad och universitetssjuksköterska på Tema Hjärta, Kärl och Neuro på Karolinska universitetssjukhuset.
Enligt forskningen uppger sjuksköterskor som svarar på enkäten, en oväntad ökning av antalet patienter, en ökad belastning på enheten och fler akuta patientsituationer som de vanligaste orsakerna till missad omvårdnad. Andra bidragande faktorer är otillräckligt antal omvårdnadspersonal, vilket ofta tvingar sjuksköterskor att prioritera bland omvårdnadsinsatserna.
Rätt förutsättningar
En av de viktigaste åtgärderna för att minska andelen missad omvårdnad är rätt förutsättningar för den sjukvård som bedrivs.
– Det handlar om att ge sjuksköterskor rätt förutsättningar för att ge god och säker omvårdnad, att fullt ut verka i det fält som vi är ansvariga för. Omvårdnad bör finnas representerad på samtliga ledningsnivåer i organisationen. Vår forskning visar att utbildningsnivå har betydelse för vilken omvårdnad som utförs och om man uppfattar omvårdnad som missad. En ökad undersköterskebemanning kan därmed inte fullt ut kompensera för missade omvårdnadsåtgärder, säger Ann-Christin von Vogelsang, lektor och docent i omvårdnad vid Karolinska Institutet och universitetssjuksköterska Tema Hjärta, Kärl och Neuro på Karolinska universitetssjukhuset.
”Det handlar om att ge sjuksköterskor rätt förutsättningar för att ge god och säker omvårdnad.”
Tydligare arbetsuppdelning
Många sjuksköterskor upplever att de inte hinner med de basala omvårdnadsåtgärder som behövs.
– En tydligare uppdelning av arbetsuppgifter mellan undersköterskor och sjuksköterskor kan frigöra sjukskötersketid till omvårdnad. En annan åtgärd är att bemanna enligt modellen primary nursing. Modellen innebär att en enskild sjuksköterska ensam ansvarar för ett fåtal patienter snarare än att ingå i team som ansvarar för ett större antal patienter tillsammans med en eller flera undersköterskor, säger Anne-Charlotte Falk, lektor och docent i omvårdnad vid Sophiahemmet högskola.
– Om andelen missad omvårdnad minskar kan det generera positiva effekter på såväl patienternas hälsoutfall som på personalsidan. Vi ser nu ett stort intresse för studier kring just missad omvårdnad bland svenska forskare och sjukhus, vilket självklart är glädjande, avslutar Katarina Göransson.