Presentation
Ögonkliniken i Östergötland

Spännande jobb med många olika karriärvägar

Publicerad 20 oktober 2020
Foto: Lasse Hejdenberg
Sanja Maric, ögonsjuksköterska, Julia Spetz, sjuksköterska och Ida Edlund, ögonsjuksköterska vid Ögonkliniken Region Östergötland. Foto: Lasse Hejdenberg
Sanja Maric, ögonsjuksköterska, Julia Spetz, sjuksköterska och Ida Edlund, ögonsjuksköterska vid Ögonkliniken Region Östergötland. Foto: Lasse Hejdenberg

– Ögat är litet men samtidigt väldigt stort; oftamologi är ett område med både bredd och djup. Hos oss finns alla möjligheter att utvecklas i professionen och få särskilda ansvarsområden utefter intresse, säger Sanja Maric, ögonsjuksköterska vid Ögonkliniken Region Östergötland.

Det har gått tre år sedan Sanja Maric som blev färdig sjuksköterska 2005 började arbeta på Ögonkliniken Region Östergötland. Sedan dess har det hänt en hel del.
– Jag fann mig väl tillrätta redan från första början och det dröjde inte länge förrän jag erbjöds möjligheten att vidareutbilda mig till ögonsjuksköterska med bibehållen grundlön.
Under utbildningen på Karolinska Institutet i Stockholm fattade Sanja tycke för den kirurgiska delen av ögonsjukvården.
– När jag blev färdig för drygt ett år sedan sökte jag en tjänst på ögonoperation och på den vägen är det. Det är ett jättespännande område med både bak-re och främre ögonkirurgi. Ena dagen kan man stå på näthinneoperation och nästa på hornhinneoperation. En stor fördel är att många av mina kollegor på operation är enormt erfarna, och det kändes tryggt att ha dem vid min sida under den gedigna introduktionen då jag gradvis slussades in i verksamheten.
Ida Edlund som vidareutbildade sig till ögonsjuksköterska för sex år sedan berättar om liknande erfarenheter.
– Jag tog min sjuksköterskeexamen 2006 och arbetade inom akutsjukvården fram till 2012 då jag ville jag testa något annat, sökte mig till ögonkliniken och fastnade!

Vi söker operationssjuksköterska med intresse för HLR och/eller avvikelsesamordning. Klicka här för att läsa mer och ansök

Bra arbetstider
Två år senare läste Ida vidare till ögonsjuksköterska, även hon med bibehållen grundlön.
– Idag arbetar jag på mottagningen med mängder av varierande arbetsuppgifter. Det rymmer allt från egen patientmottagning till att jag förundersöker patienter till läkare. Jag ger även så kallade intraviterala injektioner i ögonen. Det har tidigare varit en läkaruppgift men nu är det några av oss specialistutbildade sköterskor som gör det. Det finns möjlighet att utvecklas åt många olika håll, här är det bara man själv som sätter gränsen för hur mycket man vill utvecklas i professionen.
Även kollegan Julia Spetz har lång erfarenhet av sjuksköterskeyrket.
– Jag blev färdig 2011 och jobbade många år med kirurgisk akutvård men kände att jag ville byta bana, inte minst för att jag hade tre små barn hemma. Sedan drygt ett år tillbaka arbetar jag på den pre- och postoperativa avdelningen vilket passar mig perfekt. Den pre- och postoperativa avdelningen har ett bra tempo för att verkligen kunna möta varje patient i lugn och ro och därigenom alltid kunna ge en patientsäker vård. Dessutom bidrar arbetstiderna till att det går att få ihop livspusslet på ett bra sätt. Våra kvällspass slutar aldrig senare än klockan 19.00, vi arbetar aldrig på söndagar och lördagstjänstgöring inträffar bara var femte helg.

Stor variation
På mottagningen är det inget helgarbete överhuvudtaget, berättar Karolina Bäck som blev färdig sjuksköterska 2002 och sökte sig till mottagningsarbetet på ögonkliniken för cirka två år sedan.
– Det har varit en spännande resa med många nya lärdomar. Just nu är jag på mottagningen som ögonssjuksköterskestudent eftersom jag har fått möjlighet att läsa in en specialistexamen på betald arbetstid.
Kollegan Åsa Hultgren kan se tillbaka på 13 år i sjuksköterskeyrket, varav de senaste nio åren på ögonkliniken.
– Det som fått mig att stanna kvar i alla år är variationen i arbetet och en väldigt bra arbetsgrupp. Det är en bred specialitet som erbjuder många olika utvecklingsvägar.
Även Åsa har läst vidare till ögonsjuksköterska och blev klar för 1,5 år sedan.
– Efter det har jag fått nya spännande arbetsuppgifter. Största delen av min arbetstid är jag på operation, resterande del är jag på mottagningen. Det bästa är att utvecklingsmöjligheterna är så många, även när man är färdig ögonsjuksköterska finns det mängder av olika områden att rikta in sig på.
På frågan om de fem kollegorna kan rekommendera andra sjuksköterskor att följa deras exempel och söka sig till ögonkliniken blir svaret ett unisont och kraftfullt ja!
– Ett stort plus är variationen i arbetet, även om man har varit här länge är man långt ifrån färdig, det finns alltid nya utvecklingsmöjligheter. Dessutom är detta en klinik som verkligen satsar på sjuksköterskegruppen i form av konferenser, ögondagar, vidareutbildning, ja, listan kan bli hur lång som helst. Det här är en arbetsplats där många väljer att stanna, fastslår Karolina.

Vi söker operationssjuksköterska med intresse för HLR och/eller avvikelsesamordning. Klicka här för att läsa mer och ansök

Karolina Bäck, sjuksköterska och Åsa Hultgren, ögonsjuksköterska vid Ögonkliniken Region Östergötland. Foto: Martin Roth
Karolina Bäck, sjuksköterska och Åsa Hultgren, ögonsjuksköterska vid Ögonkliniken Region Östergötland. Foto: Martin Roth
Ögonkliniken – Region Östergötland

Ögonkliniken i Region Östergötland har verksamhet på Universitetssjukhuset i Linköping, Vrinnevisjukhuset i Norrköping och på Lasarettet i Motala. Kliniken bedriver öppenvård och består av mottagningar, operationsavdelningar, vårdplatser på annan klinik, samt syncentral. I stort sett alla typer av ögonsjukdomar diagnostiseras och behandlas vid kliniken som har cirka 160 medarbetare.

www.regionostergotland.se