Presentation
Karolinska Tema akut och reparativ medicin

Omvårdnadsledd innovation – en ny era för vården

Publicerad 30 oktober 2024
Foto: Fredrik Hjerling
Emma Åsard, sjuksköterska inom Tema Akut och Reparativ Medicin i Solna. Foto: Fredrik Hjerling
Emma Åsard, sjuksköterska inom Tema Akut och Reparativ Medicin i Solna. Foto: Fredrik Hjerling

På Karolinska pågår innovationsprojektet Omvårdnadsledd innovation – Healthcare Frontline Innovation, en satsning där vårdpersonalens insikter och engagemang står i fokus. Målet? Att dra nytta av sjuksköterskors och undersköterskors innovationskraft för att förbättra vården.

Projektet Healthcare Frontline Innovation syftar till att skapa förutsättningar för innovation som drivs av omvårdnadspersonal. Arbetet leds av medarbetare inom Tema Akut och Reparativ Medicin på Karolinska universitetssjukhuset. Efter två års förstudier har projektet fått en rejäl skjuts med hjälp av EU-medel från Europeiska socialfonden, ett tillskott på närmare 23 miljoner kronor över tre år. Med dessa resurser ska omkring 2000 sjuksköterskor och undersköterskor vid Karolinska kompetensutvecklas inom innovation. Projektet har redan satt avtryck inom sjukhuset där vårdpersonalen inte bara blir en del av vårdprocessen, utan även får en aktiv roll i att utforma och driva nya innovativa lösningar. Karolinska universitetssjukhuset Tema Akut Reparativ Medicin kommer att tillsammans med EY Sverige arbeta med projektet under tre år.

Huddinge
Andreas Saxin, sjuksköterska som började arbeta inom Tema Akut och Reparativ Medicin i Huddinge för tre år sedan, har redan axlat ett stort ansvar. Förutom att vara HLR-ansvarig på sin avdelning har han nu också fått rollen som innovationsansvarig.
Andreas blev involverad i projektet för ungefär ett och ett halvt år sedan då han deltog i en förstudie som syftade till att kartlägga behoven för innovation inom omvårdnad.
– Vi ville förstå vilka behov som fanns på vårdnivå och hur vi kunde skapa en process som var applicerbar på alla omvårdnadsenheter. Efter det ingick jag i ett innovationsteam som drev idéappliceringsprocessen vidare där vi bland annat utbildade oss själva till innovationscoacher med uppgift att lyfta projektet och engagera våra kollegor i processen, förklarar Andreas.
Andreas berättar att innovationsprocessen ska fungera som ett verktyg för att lösa verksamhetens vardagliga problem och förbättra vården.
– Vi har bland annat startat en innovationsbrevlåda där idéer kan skickas in via QR-kod, vilket gör det enklare att fånga upp problem och hitta lösningar tillsammans. Målet är att skapa strukturer som stödjer ett kreativt arbete utan att lösningen alltid behöver vara given från början.

Solna
Emma Åsard, som arbetar som sjuksköterska inom Tema Akut och Reparativ Medicin i Solna, har varit en del av projektet i ungefär ett halvår. Hennes engagemang började genom en stor workshop där sjuksköterskor och undersköterskor från olika avdelningar samlades för att diskutera hur innovation skulle kunna implementeras i deras vardag.
– Vi diskuterade hur vi ville arbeta med innovation på både kort och lång sikt. Sedan dess har jag fått uppdraget att driva projektet på min avdelning.
För Emma handlar innovation om att tänka nytt och se lösningar på befintliga problem utan att alltid behöva uppfinna hjulet på nytt. Hon ser projektet som en möjlighet att skapa bättre arbetsrutiner som gynnar patienterna i kraft av en säkrare och mer effektiv vård.
– Att få ett så pass stort ansvarsområde ger också en personlig motivation till att stanna kvar i verksamheten och fortsätta utvecklas i min roll, säger hon.

Gemensam resa
Andreas och Emma är eniga om att projektet har gett dem ny drivkraft i arbetet och möjlighet att påverka vården på ett djupare plan. De ser det som ett stort steg framåt, inte bara för deras egen utveckling, utan också för sjuksköterskeyrket i stort.
– Sjuksköterskor är innovativa människor. Vi löser problem varje dag i vårt arbete med patienterna och den förmågan ska komma hela organisationen till godo, säger Andreas.
Emma är inne på samma spår.
– Jag ser fram emot att fortsätta vara en del av det fortsatta arbetet med projektet Healthcare Frontline Innovation och bidra till att vården verkligen drar nytta av innovationskraften hos sjuksköterskor och undersköterskor.

Andreas Saxin, sjuksköterska inom Tema Akut och Reparativ Medicin i Huddinge. Foto: Fredrik Hjerling
Andreas Saxin, sjuksköterska inom Tema Akut och Reparativ Medicin i Huddinge. Foto: Fredrik Hjerling
Tema akut och reparativ medicin – Karolinska universitetssjukhuset

Tema Akut och Reparativ Medicin fokuserar både på akutsjukvård med komplett omhändertagande av den akut sjuka patienten och de högspecialiserade uppdragen för Karolinska. Med högspecialiserad vård menas avancerad sjukvård som kräver särskilda resurser och kompetenser när det gäller utrustning och personal. I uppdraget ingår även att säkerställa forskning och utbildning inom dessa områden.

karolinska.se