Ett pilotprojekt på Vrinnevisjukhuset i Norrköping gav sjuksköterskorna chansen att jobba 34-timmarsveckor. Då blev det tid över till återhämtning, träning, trädgårdsarbete och vänner.
Sjuksköterskorna på operationsavdelningen vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping har under en tvåårig provperiod kunnat gå rotationsskift och jobba 34-timmarsveckor med full lön. Anna Lindström, sjuksköterska på avdelningen, fick plötsligt en ledig dag i veckan.
– Jag jobbade heltid så för mig blev det en väldigt stor tidsvinst. Andra som jobbade deltid gick upp i arbetstid och fick heltidslön. Vi producerar lika mycket vård som tidigare och har haft färre sjukdagar till exempel, säger hon.
Viktig återhämtning
Anna Lindström har njutit av sin lediga dag de senaste två åren.
–Jag har varit ute i trädgården och umgåtts med vänner och bekanta. Det finns mycket man kan göra, återhämtning för mig kan vara olika saker. Vissa dagar är jag trött och bara ligger hemma och slappar och läser en bok. Ibland är det återhämtning att hinna träna på arbetstid eller att umgås, säger hon.
Tycker du att du blir en bättre sjuksköterska av att jobba 34-timmarsveckor?
–Jag tycker att det är roligare att gå till jobbet när jag inte är trött. Det känns också som att jag är mer positiv och glad och gör ett bättre jobb. Risken att göra fel är också betydligt lägre när man är pigg, fräsch och återhämtad. Det är det man måste sträva efter, att man ska göra rätt och inte vara stressad på jobbet, säger Anna Lindström.
”Risken att göra fel är betydligt lägre när man är pigg, fräsch och återhämtad.”
Aktiv fritid
Sjuksköterskors arbetsbörda och lön är ofta uppe på tapeten och Anna Lindström tror att en sänkning av arbetstid är viktigare än högre lön, så känns det i alla fall för henne.
– Jag vill ha en meningsfull och aktiv fritid när jag kommer hem, inte bara ligga i soffan och vara jättetrött.
Anna Lindström hyllar pilotprojektet.
– Alla är nöjda och det har blivit ringar på vattnet. Andra som är intresserade av att ta efter har hört av sig. Det har också alltid varit svårt att få tillräckligt med personal men nu finns det många som vill jobba här, så vi behöver ingen hyrpersonal.
Att satsa på
Det är ännu oklart om pilotprojektet blir permanent, men Anna Lindström hoppas på det.
– Jag har jobbat som sjuksköterska i över 30 år och när jag hörde om det här lät det för bra för att vara sant. Men det fungerar faktiskt. Vi både gör mer på avdelningen och mår bättre, då tycker jag att det är något man verkligen ska satsa på.