Hjärtsjukvård

Kontinuerlig utveckling på hjärtintensiven

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg
Johan Norman, vårdenhetschef på hjärtintensivavdelningen HIA vid Linköpings universitetssjukhus.
Johan Norman, vårdenhetschef på hjärtintensivavdelningen HIA vid Linköpings universitetssjukhus.

På en hjärtintensivavdelning kan sjuksköterskor med intresse för såväl akutsjukvård som kardiologi utvecklas snabbt. Arbetet handlar både om att övervaka och behandla patienter vars hälsotillstånd snabbt kan skifta. Här får grundutbildade sjuksköterskor möjligheten att ägna sig åt teambaserad avancerad omvårdnad.

– På en hjärtintensivavdelning vårdas svårt sjuka kardiologpatienter som är i behov av avancerad övervakning efter en PCI-behandling till följd av hjärtinfarkt och patienter med exempelvis cirkulatorisk svikt, lungödem eller arytmier, säger Johan Norman, vårdenhetschef på hjärtintensivavdelningen HIA vid Linköpings universitetssjukhus. Han började plugga till sjuksköterska på grund av sitt intresse för akutsjukvård och har bland annat jobbat som IVA-sjuksköterska på flera kliniker och på kardiologens PCI-lab.

Avancerad övervakning
Hjärtintensiven är en intermediäravdelning. Här vårdas patienter som är för sjuka för en traditionell vårdavdelning men inte tillräckligt sjuka för en intensivvårdsavdelning som övervakas kontinuerligt.
– Vård av svårt sjuka kardiologpatienter kräver mer avancerad övervakning än på en ordinarie vårdavdelning. På HIA vårdas patienter som genomgått PCI på grund av hjärtinfarkt, cirkulatorisk svikt, lungödem och arytmier. Ambulans-EKG från hela regionen skickas till HIA för bedömning. Sjuksköterskorna blir otroligt bra på rytmtolkning och med den tryggheten tolkar de tillsammans med kardiologen ambulans-EKG, säger Johan Norman.

”Kardiologen kan erbjuda en stor utveckling, både i form av specialistutbildningar och enstaka kurser.”

Vilja att utvecklas
Ett intresse för och en vilja att kontinuerligt utvecklas inom akutsjukvård och kardiologi är en fördel för sjuksköterskor som söker sig till hjärtintensiven. Kardiologisk erfarenhet är ett plus men inget krav.
– Att som allmänsjuksköterska utföra en så pass avancerad vård tycker jag är unikt. Sjuksköterskor bör vara redo att agera snabbt när det kommer in hjärtinfarktpatienter som så fort som möjligt behöver hjälp att öppna upp sina kranskärl. Specialistutbildning inom kardiologi eller akutsjukvård är en merit men inget måste, säger Johan Norman.

Kombinera klinik och forskning
Kardiologi är ett omfattande medicinskt område och utvecklingsvägarna är många. Efter att ha arbetat en period på hjärtintensiven finns möjlighet som sjuksköterska att exempelvis rotera mot vår hjärtavdelning, hjärtmottagning eller PCI-lab.
– Kardiologen kan erbjuda en stor utveckling, både i form av specialistutbildningar och enstaka kurser. Man kan även kombinera klinik med forskning, ta sig an specifika ansvarsområden eller bredda sig kliniskt, säger Johan Norman.