Kirurgisk vård

Mångfasetterad och dynamisk vård

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg
Tina Ahl Jonsson och Lotta Punkt, vårdenhetschefer på Kirurgiska kliniken, avdelning 10, Vrinnevisjukhuset i Norrköping.
Tina Ahl Jonsson och Lotta Punkt, vårdenhetschefer på Kirurgiska kliniken, avdelning 10, Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Mixen av akut och elektiv vård samt bredden i att vårda patienter som genomgått alltifrån relativt okomplicerad till omfattande kirurgi är några av de faktorer som gör kirurgisk vård till ett område för livslångt lärande och ständig utveckling för sjuksköterskor.

– Jag har varit verksam inom kirurgisk vård hela min karriär. Min första erfarenhet från kirurgen var som undersköterska, sedan sökte jag mig hit som färdig sjuksköterska 1999. Jag utbildade mig så småningom till specialistsjuksköterska i kirurgisk vård. 2008 utbildade jag mig till avancerad specialistsjuksköterska inom kirurgisk vård och var verksam i tio år innan jag för ett år sedan tog uppdraget som vårdenhetschef på Kirurgiska kliniken, avdelning 10, på Vrinnevisjukhuset i Norrköping, säger Tina Ahl Jonsson.
– Efter tjugofem år som specialistsjuksköterska inom anestesi på operationsavdelningen sökte jag mig till kirurgin. Jag har tidigare haft en chefsroll på operationsavdelningen och det låg nära till hands att söka mig till kirurgisk slutenvård eftersom det är en patientgrupp som jag har jobbat med tidigare, säger Lotta Punkt, vårdenhetschef på Kirurgiska kliniken, avdelning 10, på Vrinnevisjukhuset.

”Att snabbt kunna prioritera om när oförutsedda händelser inträffar är ett måste.”

Många karriärvägar
Med tanke på komplexiteten inom kirurgisk vård kan de flesta specialistutbildningar såsom medicin-, anestesi- och intensivvård komma till nytta på en kirurgisk avdelning. Många som vårdas på en kirurgisk avdelning är multisjuka och äldre, vilket ställer höga krav på sjuksköterskornas kompetens.
Utöver specialistutbildningar kan sjuksköterskor inom kirurgisk vård även rotera mot mottagningsverksamhet och utvecklas i rollen som kontaktsjuksköterska. Andra möjliga uppdrag är forskningssjuksköterska och utbildningsledare.

Omväxlande arbete
– Sjuksköterskor i kirurgisk vård bör vara relativt självgående och kunna ta självständiga beslut, även om man självklart får stöd från sitt tvärprofessionella team. Det gäller att ha ett helhetsperspektiv på patienten och vara medveten om varje patients individuella riskfaktorer och eventuella komplikationer som kan uppstå. Att snabbt kunna prioritera om när oförutsedda händelser inträffar är ett måste, säger Lotta Punkt.
– Arbetet är omväxlande. Vi vårdar allt från patienter som genomgått en okomplicerad operation till patienter som genomgått komplex bukkirurgi och behöver vårdas under en längre period efter operationen. Utvecklingen inom kirurgi har gjort enorma framsteg sedan jag inledde min karriär. Det är otroligt intressant att vara en del av den utvecklingen, säger Tina Ahl Jonsson.