För att vända sjukvårdens långsiktiga brist på grund- och specialistutbildade sjuksköterskor verkar Svensk sjuksköterskeförening för att en nationell omvårdnadsstrategi med konkreta åtgärder för omvårdnadens framtid bör tas fram så snart som möjligt.
Ambitionen är att en nationell strategi kan bidra till att minska kompetensbristen och samtidigt stärka sjuksköterskeyrkets långsiktiga attraktivitet.
– Sjuksköterskebristen har vid det här laget präglat svensk sjukvård i många år. Samtidigt finns det mycket samlad nationell och internationell kunskap och evidens kring vilka åtgärder som krävs för att förändra sjuksköterskors arbetssituation och ledarskapet i sjukvården. I maj 2025 presenterar exempelvis WHO en global rapport om kompetensförsörjningen som kommer att inkludera nationella rekommendationer för ledarskap, tjänsteleverans, arbetssituation och utbildning för sjuksköterskor och barnmorskor. Rapporten är viktig och kan ligga till grund för en svensk nationell strategi för sjuksköterskor, säger Svensk sjuksköterskeförenings ordförande Oili Dahl.
Svensk sjuksköterskeförening har agerat remissinstans i nationella vårdkompetensrådets nationella plan för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. Nationella vårdkompetensrådet har tagit fram 25 förslag till insatser för att förbättra kompetensförsörjningen i Sverige, på uppdrag från regeringen.
”Behovet av en nationell omvårdnadsstrategi är brådskande.”
Kartlägg senior kompetens
– Vi för även en diskussion med Socialstyrelsen om behovet av en samlad statistik över antalet grundutbildade och specialistutbildade sjuksköterskor i Sverige. Vi vill även att landets seniora sjuksköterskekompetens kartläggs. De seniora sjuksköterskorna var en mycket viktig resurs under pandemin och kan sannolikt fylla en central funktion även vid stärkt beredskap, säger Oili Dahl.
Den samlade nationella och internationella evidensen bör, enligt Oili Dahl, ligga till grund för en nationell omvårdnadsstrategi. Strategin bör både innehålla åtgärder för att få fler nyutexaminerade att vilja stanna i yrket och riktade insatser med fokus på ledarskap, professionsutveckling och arbetssituation för sjuksköterskor med längre yrkeserfarenhet.
– Med riktade insatser på de områden som sjuksköterskor gång på gång anger som skäl till att lämna yrket bör vi få ett ökat kvarstannande och fler sjuksköterskor som trivs långsiktigt med sitt yrke, säger Oili Dahl.
Hämta inspiration
Hon anser att regeringen bör ge en myndighet, exempelvis Socialstyrelsen, i uppdrag att formulera en nationell omvårdnadsstrategi. Strategin kan med fördel hämta inspiration från magnetmodellen, en internationellt beprövad organisationsmodell för omvårdnad. Modellen bygger på en gedigen vetenskaplig grund och har i många fall visat sig kunna stärka omvårdnadens roll.
– Omvårdnadsstrategin bör ta ett helhetsgrepp på hur omvårdnaden kan stärkas och hur omvårdnadsbehoven kan tillgodoses i svensk sjukvård framöver. Strategin bör samtidigt föreslå tydliga politiska åtgärder kopplade till en konkret handlingsplan. Behovet av en nationell omvårdnadsstrategi är brådskande, inte minst i den kommunala hälso- och sjukvården, där sjuksköterskebristen är omfattande och vårdbehoven framöver kommer att vara alltmer komplexa, avslutar Oili Dahl.