AI kan frigöra tid till omvårdnadsarbete och samtidigt hjälpa sjuksköterskor att prioritera i den kliniska vardagen, vilket ökar vårdkvaliteten och minskar stressen. AI har även potential att förse sjuksköterskor med beslutsstöd som förebygger potentiellt allvarliga och vårdkrävande tillstånd.
– Jag har länge haft ett teknikintresse och arbetade i it-branschen innan jag utbildade mig till sjuksköterska. Jag valde att bli specialistsjuksköterska i anestesi och intensivvård, de mest tekniktäta omvårdnadsspecialiteterna, säger Sara Lundsten, IVA-sjuksköterska vid Norrlands universitetssjukhus, doktorand vid Umeå universitet samt utvecklingsansvarig för de systemstöd som används i sjukhusets operations- och IVA-verksamhet.
När hon började arbeta i sjukvården upplevde Sara Lundsten att de stora mängder patientdata som genereras löpande var en underutnyttjad resurs, en värdefull tillgång som kan underlätta vardagen på många sätt.
Vägledande beslutsstöd
– Många sjuksköterskors vardag präglas av en hektisk arbetsmiljö och mycket etisk stress. AI kan med små medel frigöra tid till omvårdnadsarbete. Arbetsuppgifter som tidigare hanterats manuellt kan AI ofta utföra på en nanosekund. AI fyller även en viktig funktion som vägledande beslutsstöd för sjuksköterskor, vilket underlättar prioriteringarna i det dagliga omvårdnadsarbetet, säger Sara Lundsten.
Hon ser även potential i att använda AI för att bearbeta data, dra slutsatser och ge tidiga varningssignaler när en patient riskerar att drabbas av exempelvis blodtrycksfall, sepsis eller trycksår. Det ger sjuksköterskor möjlighet att ligga steget före med förebyggande omvårdnadsinsatser.
Hennes råd till omvårdnadsverksamheter som vill utveckla sitt digitala arbete med hjälp av AI är att ha en plan för förvaltning, underhåll och vidareutveckling av befintliga AI-lösningar, så att de kan utvecklas i takt med vårdverksamheten.
”AI kan göra stor nytta i alla vårdverksamheter med patientflöden.”
Avstamp i behov
Sara Lundsten betonar vikten av att vara medveten om AI:s begränsningar och möjligheter och samtidigt ta hänsyn till vårdpersonalen. AI kan optimera verksamheten, men inte på bekostnad av vårdpersonalens välbefinnande. Det kan bidra till en förbättrad arbetsmiljö för sjuksköterskor.
– AI kan göra stor nytta i alla vårdverksamheter med patientflöden. Det är dock viktigt att all AI-utveckling tar avstamp i omvårdnadspersonalens behov. Sjuksköterskor är erkänt duktiga på att identifiera förbättringsmöjligheter och synliggöra problemställningar i den kliniska vardagen. De bör därför involveras i AI-utvecklingens samtliga steg, säger Sara Lundsten.
Optimerar patientflöden
Sara Lundsten har bland annat varit involverad i utvecklingen av AI-lösningen LAIsa, som digitaliserar och optimerar patientflödet på postop vid Norrlands universitetssjukhus. LAIsa kommunicerar med journalsystemen, vilket innebär att personalen inte behöver dokumentera något extra. LAIsa registrerar patienten så snart den registreras i de befintliga systemen. LAIsa bygger på AI- modeller som förutsäger tiden varje patient kommer tillbringa på postop, vilket underlättar planeringen.
– LAIsa ersatte den tidigare patientflödesplaneringen, som sköttes med papper och penna. Den digitala lösningen ger en helt annan överblick och dessutom förutsättningar för en jämnare arbetsbelastning. AI-projektet är ett samarbete mellan Umeå universitet och Region Västerbotten, säger Sara Lundsten.