Vårdförbundspriset 2024

Involverar patienterna i astma- och kol-vården

Publicerad 7 april 2025
Text: Adrianna Pavlica Foto: Privat
Eva Liljeqvist på Orust är en av tre som vunnit Vårdförbundspriset 2024. Foto: Privat
Eva Liljeqvist på Orust är en av tre som vunnit Vårdförbundspriset 2024. Foto: Privat

Det främsta målet för Eva Liljeqvist, specialistutbildad inom astma och kol, är att utbilda och involvera patienterna i sin egen vård. För det har hon vunnit Vårdförbundspriset.

Eva Liljeqvist har lång erfarenhet som sjuksköterska och arbetar nu på Capio Vårdcentral Orust med patienter med astma och kol.
– Att få det här priset är ett erkännande av ett helt livsverk som sjuksköterska. Jag har fått det för att jag har jobbat tillsammans med patienterna och har dem med mig i vården. Jag fokuserar på att lära patienterna att ta hand om sig själva, säger hon.
Enligt Eva Liljeqvist behöver hennes patientgrupp ha mycket kunskap, eftersom det inte räcker att till exempel ta en viss tablett en viss tid.
– De behöver tänka hela dygnet tänka på hur de kan bibehålla kapacitet, och vad de kan göra utifrån hur de mår för att ha den bästa behandlingen just idag och även över tid.

”Att få det här priset är erkännande av ett helt livsverk som sjuksköterska.”

Körde ut patienten i säng
Hon har också gjort mycket som varit utanför boxen. Hon minns till exempel en sommardag på 1980-talet när hon körde ut en patients säng på gräsmattan och ordnade med en lift som lyfte ner honom på gräset för att han skulle få vara nära naturen.
– Man pratar mycket om det idag, att involvera patienten i vården och att individanpassa, men då krävs det konkreta handlingar hos varje enskild vårdpersonal. Jag brukar säga att man kan börja med en eller två patienter som man försöker göra verklig skillnad för, så kan man fortsätta med fler sedan.

Inte helt beroende av vård
Eva Liljeqvist brukar ta några extra minuter för sina patienter och till exempel rita små pedagogiska teckningar över kunskap de behöver ha. Hon menar att det som tar extra tid i början sparar resurser i längden.
– Vill du ha patienter på kontroll varje år eller vill du att patienterna ska få kunskap om sin sjukdom och ringa när de behöver hjälp? Jag vill inte ha mina patienter på årskontroller, utan att de kommer när de behöver det. När man hjälper patienter att ta hand om sig själva blir de inte helt beroende av vården, säger Eva Liljeqvist.