Heltid som inte håller

Sjuksköterskorna behöver hållbara heltidstjänster

Publicerad 7 april 2025
Text: Annika Wihlborg Foto: Dan Lepp
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. Foto: Dan Lepp
Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet. Foto: Dan Lepp

Allt fler sjuksköterskor arbetar deltid för att få tillräcklig återhämtning och vila. Samtidigt komplicerar hastiga schemaändringar och övertid livspusslet. Förutsättningar för hållbara heltidstjänster genom förkortad veckoarbetstid och rimliga arbetsvillkor är viktiga åtgärder för att vända situationen enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– I vår senaste rapport Heltider som inte håller – en nulägesrapport från vården, som publicerades i mars, uppger 34 procent av våra medlemmar att de gått ner till deltid eftersom de inte orkar arbeta heltid. Trots att merparten av hälso- och sjukvården består av planerad verksamhet vilar schemaläggningen ofta på systematiserade plötsliga schemaändringar, i synnerhet på obekväma arbetstider, säger Sineva Ribeiro.
Enligt Vårdförbundets rapport blir sex av tio sjuksköterskor informerade om ändrade arbetstider och plötsliga schemaändringar på sin fritid, vilket i många fall gör det svårt att få ihop livspusslet. Nästan var tionde medlem får sitt schema ändrat mellan fem och tio gånger under en och samma schemaperiod. De snabba schemaändringarna är vanligast på förlossningen, akutmottagningar och vårdavdelningar.

Plötsliga schemaändringar
– Antalet plötsliga schemaändringar har ökat markant sedan sommaren 2024. I många fall handlar det om att man har för slimmade organisationer, vilket innebär att chefer inte lyckas bemanna samtliga arbetspass fullt ut, säger Sineva Ribeiro.
Chefer som egentligen borde fokusera på vårdens utveckling och att stötta sina medarbetare upplever själva en ohållbar arbetsmiljö till följd av de snabba schemaändringarna. Enligt Vårdförbundets undersökning lägger var femte chef i genomsnitt mellan nio och sexton timmar per vecka på att lösa bemanningen. 70 procent av sjuksköterskorna blir kontaktade av sin arbetsgivare på sin fritid.

”Sjuksköterskor ska våga säga nej till övertid och hastigt ändrade arbetstider.”

Våga tacka nej till övertid
– Vår rekommendation är att sjuksköterskor ska våga säga nej till övertid och hastigt ändrade arbetstider. Undvik att anmäla dig till listor eller appar som gör att din chef kan kontakta dig på din fritid för att fylla upp schemarader som redan från början var tomma, säger Sineva Ribeiro.
Ytterligare en fokusfråga för Vårdförbundet är sjuksköterskors tunga arbetsbelastning, som ofta leder till samvetsstress och känslor av otillräcklighet.
– Det är arbetsbelastningen som gör att unga sjuksköterskor redan efter två år överväger att lämna yrket. Tung vård av i många fall svårt sjuka patienter och ohållbara scheman leder till att patientriskerna ökar, sjukskrivningarna ökar och att man tvingas stänga vårdplatser, säger Sineva Ribeiro.

Behöver förkortad arbetstid
Hon anser att sjuksköterskor behöver förkortad arbetstid. Om fler orkar arbeta heltid kan vårdköerna kortas. En ny rapport från Vårdförbundet visar att tre av tio medlemmar arbetar deltid, i många fall för att de inte orkar arbeta heltid. Hälften anger behovet av vila och återhämtning som huvudskäl till deltidsarbete.
Sjuksköterskor som tvingas gå ner till deltid för att orka behöver betala med lägre livslön, sämre löneutveckling och lägre pension. Sineva Ribeiro påpekar att 40-timmarsveckan är satt utifrån en norm om kontorsarbete, men eftersom sjuksköterskor arbetar dygnets alla timmar, årets alla dagar betraktar hon det inte som rimligt att samma heltidsmått ska gälla även för dem.

Viktigaste åtgärderna för en hållbar sjuksköterskesituation

  • Säkra sjukvårdens långsiktiga kompetensförsörjning och förebygg snabba schemaändringar. Arbetsgivare behöver ta ett långsiktigt ansvar och säkerställa bättre planering.
  • Erbjud sjuksköterskor hållbara arbetsvillkor med rätt förutsättningar för livsbalans som gör att de orkar arbeta heltid och vara kliniskt verksamma ett helt yrkesliv.
  • Säkra samtliga sjuksköterskors tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling under hela karriären.