8 av 10 sjuksköterskor kan tänka sig att arbeta på en mindre ort. Arbetet i glesbygd öppnar bland annat upp för en självständig och utvecklande yrkesroll med många olika typer av patienter.
– Det är glädjande och positivt överraskande att så många som 79 procent av sjuksköterskorna kan tänka sig att arbeta på en mindre ort. Allt fler har upptäckt att arbete på mindre ort ofta ger en högre livskvalitet i form av små avstånd till jobbet, lägre levnadsomkostnader och närhet till naturen, säger Lotten Albertsson, som varit sjuksköterska i tjugofem år, varav de senaste fem åren som distriktssköterska på Stuguns Hälsocentral i Jämtland.
Goda möjligheter att påverka
Som distriktsköterska på en liten hälsocentral ingår hon i en liten och sammansvetsad arbetsgrupp med korta beslutsvägar. Hon får möta många olika patienter, från barn till äldre och utvecklas därmed ständigt professionellt.
– I en mindre organisation på en liten ort får man som sjuksköterska ofta ett stort mandat för självständiga beslut i arbetet med patienterna, vilket jag uppskattar. Jag möter verkligen en stor bredd, från akuta sjukdomsfall till förebyggande hälsoarbete. Ytterligare en fördel är att personalomsättningen ofta är lägre på mindre orter och att man som sjuksköterska ofta har goda möjlighet att påverka organisation och arbetssätt, säger Lotten Albertsson.
Bra arbetsmiljö och del av team
Hög lön, rimlig arbetsbelastning, bra arbetstider, bra arbetsmiljö och bra team är de viktigaste faktorerna för att få fler sjuksköterskor att söka sig till mindre orter.
– Visst är en bra lön viktigt, men jag tycker personligen att bra arbetsmiljö, att vara en del av ett sammansvetsat team, en rimlig arbetsbelastning och närhet till arbetsplatsen är viktigare. Eftersom levnadsomkostnaderna ofta är lägre på mindre orter har man gånger råd att gå ner i arbetstid. Till exempel arbetar jag själv 80 procent, säger Lotten Albertsson.
Hon uppskattar även den nära och långsiktiga kontakten med patienterna.
– Även om vi har stora fysiska avstånd i glesbygden så känns det på många sätt som att vi kommer närmare patienterna än på en större ort, inte minst eftersom vi använder oss mycket av digitala verktyg. Som ett exempel gör videomonitorering i hemmet det möjligt för kroniskt sjuka patienter att själva rapportera in blodsockervärden, säger Lotten Albertsson.