Sahlgrenska introducerar översjukskötersketjänster

Publicerad 15 mars 2017
Text: Annika Wihlborg

Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Catharina Fyrberg
Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Catharina Fyrberg
I februari 2017 introducerade Sahlgrenska Universitetssjukhuset en ny karriärväg för sjuksköterskor med doktorsexamen. De har nu möjlighet att bli översjuksköterskor och exempelvis kombinera forskning med klinisk verksamhet. Syftet är att underlätta för medarbetare med doktorsexamen att göra karriär på sjukhuset.

– Många sjuksköterskor som väljer att forska har tidigare sökt jobb utanför sjukhuset när de tagit sin doktorsexamen. Vi hoppas att den här nya titeln, som förstås även innebär en löneförhöjning, ska motivera fler sjuksköterskor som doktorerat att vilja stanna kvar hos oss, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Den nya titeln översjuksköterska har hittills fått ett mycket positivt mottagande. Många sjuksköterskor som doktorerat betraktar titeln som en möjlighet att äntligen få en titel och lön för mödan som matchar det arbete de lagt ner på sin forskning. Enligt Ann-Marie Wennberg har intresset för att bli översjuksköterska hittills varit stort.

Ta tillvara deras kompetens
– Vår verksamhet kan utvecklas mer om fler disputerade sjuksköterskor stannar hos oss, då kan deras kompetens kring exempelvis nya behandlingsmetoder komma sjukvården tillgodo. Tanken är att översjukskötersketjänsten ska påminna om sådana som disputerade läkare erbjuds. Det kan exempelvis bli aktuellt med tjänster som kombinerar klinisk verksamhet med forskning. Den här satsningen kan förhoppningsvis också inspirera fler sjuksköterskor att doktorera, säger Ann-Marie Wennberg.