Presentation

Två olika världar – på samma avdelning

Publicerad 21 mars 2019
Pernilla Ståhl och Nathalie Sakat trivs bra inom neurosjukvården. Foto: Patrik Bergenstav
Pernilla Ståhl och Nathalie Sakat trivs bra inom neurosjukvården. Foto: Patrik Bergenstav

Neurosjukvården på SU är högt avancerad vård – och ändå basal omvårdnad nära patient och anhöriga. Här lägger sjuksköterskorna sina egna scheman och har stort inflytande över jobbets organisering.

Nathalie Sakat och Pernilla Ståhl kom båda två direkt till neurosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) efter att ha läst till sjuksköterskor. Nathalie tog examen i Trollhättan 2009 och Pernilla i Karlstad 2011.
Nathalie närmade sig med ”skräckblandad förtjusning” och Pernilla tyckte först att det var ”lite läskigt med hjärnan”. Idag tyder inget på att de tänker lämna den här arbetsplatsen på länge.
Nathalie Sakat jobbar mestadels natt på avdelning 134 som har sex platser för patienter med ryggmärgsskador.

Två världar
– Jag trivs med att det är så omväxlande, både akutsjukvård och rehab. Två olika världar på samma avdelning, säger Nathalie.
Hon har funderat på att plugga till IVA-sköterska.
– Men jag stannar nog här. Nu jobbar jag på rotation, så två veckor av åtta är dagpass för att hålla uppe min kompetens och träffa det öriga teamet. Det är ju ett annat tempo på dagen, säger Nathalie Sakat.
Pernilla Ståhl arbetar på neurokirurgiska avdelningen 10–23, på alla stationer före och efter operation. Hon blev specialistsjuksköterska i kirurgi för att hon ville utvecklas men ändå stanna kvar inom neurosjukvården.

Nära patienten
– Det finns inget jobb som jag tycker skulle vara mer roligt och spännande. Att läsa vidare till IVA, anestesi eller operation innebär att lämna det som jag tycker är roligast, att jobba nära patienten och med vakna patienter, säger Pernilla Ståhl.
– Jag tycker också om att vara med mycket i omvårdnaden, man får en bra klinisk blick. Vi lär ju känna våra patienter väldigt väl, i och med att de stannar så länge hos oss, uppemot ett halvår, säger Nathalie Sakat.
Här lägger sjuksköterskorna sina scheman själva och deltar i projekt och fokusgrupper för delaktighet och inflytande, till exempel hur arbetslagen ska organiseras och hur rutindokument ska utformas.
Här får man också studera vidare på betald arbetstid. Det finns en lång lista utbildningar som blir än längre hösten 2019:
– I höst startar den första specialistutbildningen i neurologi på GU i Göteborg. Det blir halvfart i två år och alla chefer är uppmuntrande till att vi sjuksköterskor inom neurologi läser den, berättar Nathalie Sakat.

Se våra lediga tjänster inom neurosjukvården här.

Neuro, Sahlgrenska
Neurosjukvården på Sahlgrenska universitetssjukhuset har i uppdrag att ge högspecialiserad vård, diagnostisering och rehabilitering till patienter med sjukdomar och skador i hjärna, ryggmärg, nerver och muskler.
Uppdraget riktar sig till patienter inom Västra Götalandsregionen och Norra Halland samt till viss del inom riket. I Neurosjukvården ingår neurologi, neurokirurgi, klinisk neurofysiologi och rehabiliteringsmedicin.
www.sahlgrenska.se/

Neuro Sahlgrenska logotype