Presentation

God arbetsmiljö har gett full bemanning

Publicerad 11 oktober 2017

Agneta Jonsson-Lampinen och Maria Hellman. Foto: Pär Olert
Agneta Jonsson-Lampinen och Maria Hellman. Foto: Pär Olert
På kirurgavdelning 15 på Sundsvalls sjukhus är en god arbetsmiljö ledstjärnan. På så sätt har avdelningen gått från ett stort rekryteringsbehov till full bemanning på mindre än två år.
Här kan du som är sjuksköterska brinna för ditt yrke – utan att bli utbränd.

För bara ett par år sedan brottades avdelning 15 med vakanser och stängda vårdplatser, precis som på så många andra håll inom sjukvården. Då inledde Maria Hellman och Agneta Jonsson-Lampinen ett delat ledarskap som enhetschefer för avdelningen och bestämde sig för att tänka nytt för att locka personal. De senaste 1,5 åren har man rekryterat mer än 25 nya sjuksköterskor.
– Det är lätt att fastna i en diskussion som bara handlar om ingångslöner. Vi ville tänka bredare och sätta fokus på arbetsmiljön istället. Ett par hundralappar mer i plånboken är inte mycket värda om man har en klump i magen och känner sig otillräcklig, säger Maria.

Konkreta åtgärder
Agneta och Maria inventerade vilka problem i arbetsmiljön som behövde åtgärdas och beslöt sig för att fokusera på några områden. Det resulterade i ökad grundbemanning på vardagar och en satsning på undersköterskor, så att sjuksköterskorna hinner med sina arbetsuppgifter. En viktig bit är också att inskolningen för nya sjuksköterskor alltid är minst sex veckor och att det finns gott om tillfällen för kompetensutveckling och internutbildning. Det finns också en uppskattad kompetenstrappa, som används på avdelningar med heldygnsvård, och helgtjänstgöringen är, liksom tidigare, två helger av fem.
– Här ska man hinna ta raster och äta lunch, gå på toa och gå hem i tid. Och ingen ska kastas in i arbetet och behöva ta fullt ansvar innan man känner sig trygg i sin yrkesroll. Vill man ha mer än sex veckors inskolning så går det alltid bra. Allt detta kan låta som självklarheter, men tyvärr fungerar det alltför ofta inte så inom sjukvården och det är en stor anledning till att sjuksköterskor flyr, säger Agneta.
Maria och Agneta lyfter också fram det delade ledarskapet som en framgångsfaktor. De har varandra som bollplank för nya idéer, mår bättre själva och är verkligen tillgängliga för sina medarbetare och synliga i verksamheten.
– Nu har vi full bemanning, men vi slår oss inte till ro. Vi jobbar aktivt med både förbättringsarbete och rekrytering. Här är dörren aldrig stängd för den som är intresserad.

Kirurgavdelning 15 på Sundsvalls sjukhus
Kirurgavdelning 15 på Sundsvalls sjukhus har 50 vårdplatser, uppdelade på fem sektioner, och drygt 100 medarbetare. Genom ett delat ledarskap och stark fokus på att förbättra arbetsmiljön har avdelningen på mindre än två år gått från sjuksköterskebrist och stängda vårdplatser till full bemanning.
www.lvn.se