Omväxlande som distriktssköterska i fjällmiljö

Publicerad 13 mars 2018
Text: Annika Wihlborg
Gertrud Abramsson, distriktsköterska i Storsjö i Härjedalen, tillsammans med distriktsläkare Johan Färnkvist.
Gertrud Abramsson, distriktsköterska i Storsjö i Härjedalen, tillsammans med distriktsläkare Johan Färnkvist.

I den lilla byn Storsjö i Härjedalen jobbar Gertrud Abramsson som distriktsköterska. Som distriktssköterska i glesbygds- och fjällmiljö har hon ett självständigt och omväxlande arbete som inkluderar allt från att göra hembesök hos kroniskt sjuka patienter till att ge omvårdnad till skadade turister.

– Jag bor och jobbar i Storsjö, som är vackert belägen i en genuin fjällmiljö. Byn har nittio invånare året runt. Hit kommer även många turister för fiske, skidåkning, skoteråkning och fjällvandring, säger Gertrud Abramsson, som tog sjuksköterskeexamen 1991 och utbildade sig till narkossköterska 1995. Sedan 2015 arbetar hon i Storsjö.

Hemsjukvård och primärvård
Som distriktssköterska i ett glesbygdsområde är hon anställd av Bergs kommun, men utför även primärvårdstjänster åt Region Jämtland Härjedalen eftersom hennes tjänst kombinerar hemsjukvård med primärvård på distriktssköterskemottagningen.
– Jag arbetar ensam, men samverkar mycket med mina kollegor i kommunen och i regionen. Varannan vecka kommer en läkare hit och tar emot patienter. Jag fungerar som en filial till hälsocentralen i Myrviken, som ligger nio mil från Storsjö. En vanlig arbetsdag kontaktar jag först hemtjänstpersonalen för att höra om de behöver omvårdnadsstöd. Därefter tar jag emot patienter på distriktssköterskemottagningen. På eftermiddagarna ägnar jag mig ofta åt hemsjukvård, säger Gertrud Abramsson.

Fritt och omväxlande
Liksom i många andra glesbygdsområden är många av Gertrud Abramssons patienter äldre. Flera av dem är kroniskt sjuka eller multisjuka. På den öppna mottagningen tar hon också emot turister som exempelvis råkat ut för en skoterolycka eller en olyckshändelse i samband med skidåkning eller fiske.
– Det jag uppskattar mest med mitt jobb är att det är fritt, omväxlande och självständigt. Även om jag trivdes med att jobba som narkossköterska på sjukhus så kändes det efter ett tag instängt att vara på en operationsavdelning hela dagen. För att trivas som distriktssköterska i glesbygdsmiljö så är det bra om man har relativt lång yrkeserfarenhet så man kan arbeta självständigt och ta emot många olika typer av patienter, säger Gertrud Abramsson.

Virtuell vård viktig i glesbygden
Hon tycker att sjukvården i glesbygden fungerar bra, åtminstone i Region Jämtland Härjedalen. Det beror till stor del på att regionen kommit långt med utvecklingen av virtuell vård. På distriktssköterskemottagningen i Storsjö kan Gertrud Abramssons patienter träffa en psykolog eller läkare via videolänk och på hälsocentralen i Funäsdalen finns ett virtuellt akutrum där patienter kan träffa en läkare på distans.
– Som distriktssköterska i glesbygd är det viktigt att ha ett bra nätverk och stöd av kollegor i kommunen och regionen, vilket jag verkligen har. För mig betyder det också mycket att få arbeta och bo i fjällmiljö, säger Gertrud Abramsson.