Presentation

Annorlunda akutsjukvård på intensivakuten i Solna

Publicerad 14 oktober 2019

Ellen Beckman, specialistsjuksköterska med inriktning akutsjukvård och Jesper Wallén, specialistsjuksköterska med inriktning kirurgi. Foto: Johan Marklund
Ellen Beckman, specialistsjuksköterska med inriktning akutsjukvård och Jesper Wallén, specialistsjuksköterska med inriktning kirurgi. Foto: Johan Marklund
Intensivakuten vid Funktion Akut Solna är en spännande arbetsplats med högt tempo, stor bredd och en stöttande, positiv arbetsmiljö.

Jesper Wallén är specialistsjuksköterska med inriktning kirurgi. Han sökte sig till intensivakuten för ett drygt halvår sedan efter att ha arbetat på vårdavdelning i nästan tio år.
– Det var intressant och roligt att arbeta på vårdavdelning och förutom det kliniska arbetet fick jag också chansen att syssla med kvalitets- och förbättringsarbeten. När min avdelning stängdes började jag se mig om efter något nytt, där jag skulle kunna utvecklas och få nya erfarenheter. Att arbeta på en akutmottagning kändes spännande, och så här i efterhand har det varit väldigt positivt att välja en annan vårdform än att arbeta på avdelning. Det skiljer sig åt på många sätt, vilket är både utvecklande och stimulerande.

Balanserar privatliv och arbete
En avgörande aspekt när Jesper sökte sig till intensivakuten var att han kunde ställa krav på sina arbetstider. Sjuksköterskorna har frikostig överlappningstid och det är sällan några problem med att ändra på scheman för att ge utrymme om någon behöver gå tidigare.
– Jag har småbarn som behöver hämtas och lämnat och vill kunna balansera privatliv och arbete. Därför är det väldigt skönt att arbetet inte drar igång på 110 procent så fort man sätter foten på jobbet. Det är en lättnad att inte behöva vara stressad redan innan jag kommer till jobbet, betonar han.

Var med och utveckla intensivakuten på Karolinska! Läs mer här!

Bred och lärorik miljö
Akutverksamheten på intensivakuten skiljer sig jämfört med Stockholms övriga akutmottagningar, och sjuksköterskorna kan stöta på allt från allvarliga bilolyckor till människor med långt framskriden cancer.
– Det är en annorlunda typ av akutsjukvård. Min syn på svensk sjukvård var ganska smal, men sedan jag kom hit i våras har jag sett hur vård och verksamhet kan fungera på ett annat vis. Här finns många som är drivande inom olika områden och som därtill har arbetat inom akutsjukvård länge. Det är en lärorik miljö, säger Jesper.

Möter intressanta diagnoser
Kollegan Ellen Beckman har å sin sida arbetat på intensivakuten i Solna sedan 2016. Liksom Jesper trivs hon utmärkt med den omväxlande och utmanande miljön på intensivakuten.
– Man har ingen aning om vad som kommer att hända om dagarna och eftersom vi inte tar emot patienter som är friska sedan tidigare kan det bli både krävande och intressanta diagnoser.

Satsar stort på fortbildning
Ellen kom till avdelningen direkt efter examen och har sedan dess specialistutbildat sig till akutsjuksköterska och har två påbörjade mastersutbildningar, varav en inom medicinsk vård och en inom akutsjukvård.
– Det är en oerhört uppmuntrande miljö vad gäller att fortbilda sig och det finns en enorm flexibilitet med schema i sådana situationer. Jag genomförde till exempel min specialistutbildning på deltid sida vid sida med kliniskt deltidsarbete, fast med full lön. Det var verkligen smidigt att ha tid dedikerad åt att kunna studera. Därutöver anordnar avdelningen en mängd olika utbildningar och föreläsningar för att vi ska kunna hålla oss à jour.

Team utan hierarki
Intensivakuten är en organisation i ständig förändring och Ellen konstaterar att det är på gott och ont. Det kan vara svårt att planera långt fram, men samtidigt finns det många möjligheter att själv få vara med och forma hur arbetet ska se ut.
– Det finns en tydlig lyhördhet här och vi har regelbundna möten vars syfte just är att lyfta fram sådant som behöver förbättras. Det gäller dock att man är flexibel själv – allt går inte som på räls. Det viktiga är dock att man trivs ihop på jobbet och att man får möjlighet att ta vara på sina kunskaper, vilket jag upplever att vi verkligen får. Här är man en del av extremt tajta team och det finns ingen konstlad hierarki. Jag älskar mina kollegor – många av dem känns som en extra familj och jag kan inte se mig själv arbeta någon annanstans, avslutar Ellen.

Var med och utveckla intensivakuten på Karolinska! Läs mer här!

Karolinska Funktionsområde Akut Solna
Funktion Akut är en av fem funktioner i Karolinskas tematiska organisation. Funktionsområde Akut Solna består av Intensivakuten och Akut Slutenvård (IMA/AVA).
Verksamheten vilar på en grund av akutsjukvård, internmedicin och specialiserad omvårdnad. Funktionens ambition är att ta akutsjukvården till en ny nivå och dess team består av specialistläkare i främst akutsjukvård, internmedicin och kirurgi, specialistsjuksköterskor i främst akutsjukvård, medicin, anestesi, intensivsjukvård samt undersköterskor med vidareutbildning i akutsjukvård.

Funktion Akut Solna
Tel: 08-517 700 00
www.karolinska.se