Sjuk i corona

Sjuksköterska insjuknade i covid

Publicerad 20 oktober 2020
Text: Adrianna Pavlica
Sjuksköterskan David Steen blev sjuk i covid efter att ha hjälpt patienter med sjukdomen.

Sjuksköterskan David Steen hoppade in som timvikarie i coronavården – och blev själv sjuk.
– Det har tagit hela sommaren för mig att bli någorlunda återställd, säger han.

I våras uppstod brist på vårdpersonal och sjuksköterskan David Steen började arbeta som timvikarie på akutens prioriteringstält på sjukhuset i Falun och skötte provtagning på patienter med symptom. David Steen blev själv sjuk och hängig och stannade hemma, men ville ta ett covid-test. 
– Jag fick svaret att jag får söka mig till min vårdcentral, då jag inte är fast anställd. Jag blev väldigt besviken och arg över att det kan fungera så när man går in och hjälper till. Som vikarie är man väldigt oskyddad, säger han.

”Det var en exceptionell situation med nya rutiner hela tiden, och alla gjorde det bästa de kunde.”

Brist på rutiner
Plötsligt blev han sämre, och fick åka ambulans och lades in med syrgas. 
– Jag blev liggande i fyra-fem dagar på infektionskliniken, och jag är glad att jag klarade mig undan IVA-vård. Men det har tagit hela sommaren för mig att bli någorlunda återställd, och jag har fortfarande ett enormt sömnbehov, säger David Steen.
Nu i efterhand ser han att vårdpersonal utsatte sig för risker som saknar motstycke.
– I vanliga fall finns det rutiner för allt. Du går till exempel inte in hos en missbrukspatient själv, du tänker på blodsmittor, men det fanns inte rutiner med covid. Och med olika information hela tiden var det svårt att veta vad som var rätt eller fel. Det var en exceptionell situation med nya rutiner hela tiden, och alla gjorde det bästa de kunde. 

Tar risker
Som exempel tar Daniel Steen munskydden, som personalen då inte hade men som han anser borde ha använts.
– I den här pandemin är det många sköterskor som utsatt sig för risker som i efterhand visat sig vara större än vad man trott. Men vi sjuksköterskor är ju sådana att vi gör det ändå, men vi hade gärna fått veta om riskerna. Jag hade gärna haft ett munskydd men hade fortfarande gått in till patienter.
Som David Steen ser det behöver vårdpersonalen kompenseras för allt slit.
– Det pratas om vårdskulden nu men vi har också en enorm personalskuld. Det är mycket personal som har utsatt sig för de här farorna men också tvingats till att skjuta upp semestrar. Vad har samhället annars gjort? För det här räcker det inte med några applåder.