Hjälp att dö

”Dödsmorskan” i Schweiz

Publicerad 5 april 2022
Text: Adrianna Pavlica
76-åriga Anita Lanz har spenderat en stor del av sitt liv på att hjälpa döende patienter att få ett fint avslut. Hon har bland annat skrivit boken ”Jag vill dö med en ängel vid min sida”.

Sjuksköterskan Anita Lanz har i många år arbetat med döende patienter i Schweiz – och kallar sig själv ”dödsmorska”.
– Döden är den enda hemlighet som finns kvar på jorden, det enda man inte kan forska fram svaren på, säger hon.

Det var i slutet av 60-talet som sjuksköterskan Anita Lanz flyttade till Schweiz för att arbeta som intensivsjuksköterska. Så småningom vidareutbildade hon sig i onkologi och på 90-talet var hon med och byggde upp den palliativa vården.
– Jag ansvarade för ett stort område och hade 24-timmarsjour alla dagar i veckan. Jag for runt på nätterna och det var så nytt och spännande att se att jag verkligen kunde hjälpa patienterna i slutskedet och ge dem lite livskvalitet.

”Själens förlossning”
Under åren har Anita Lanz sett hundra­tals människor dö.
– Döden är själens förlossning. En väldigt fascinerande sak. Vad försiggår inom en människa? Jag har sett och varit med om saker som borde vara omöjliga, och det visar mig att vi är själsliga väsen som lever längre än kroppen, säger hon.
Anita Lanz är inte rädd för döden.
– Det handlar om en människa, ett helt väsen, en hel biografi. Man förlorar rädslan med tiden när man ser att alla har dött en fridfull död. Jag tror att de flesta i vår kultur dör bra idag.

”Människor ska ha sina rättigheter och vi måste lära oss att hjälpa varandra och se till att de svaga har det bra.”

”Leva ut sin fria vilja”
Då Anita Lanz bor i Schweiz har frågan om dödshjälp engagerat. I landet är det möjligt att dö i förtid med hjälp av en organisation som tar emot svårt sjuka. Anita Lanz var först en stor motståndare, men har ändrat sig efter att ha sett hur det går till.
– Jag har helt vänt. Om människor lider för mycket så kan det vara något bra. Vi har inte rätt att bestämma över andra människors liv. Det borde finnas en sådan organisation i varje land så att människor kan leva ut sin fria vilja. Det ska vara kontrollerat och professionellt.
Anita Lanz fortsätter:
– Människor ska ha sina rättigheter och vi måste lära oss att hjälpa varandra och se till att de svaga har det bra. Och kanske frivilligt sätta sig bredvid en döende människa. Många pensionärer som idag är sysslolösa och frustrerade skulle kunna göra något gott för en annan människa, sitta bredvid deras säng så att de inte måste dö ensamma. Jag gör det nu.
Anita Lanz är idag 76 år gammal men är fortfarande aktiv ideellt.