Presentation
Attendo Vård och omsorg

Attendo storsatsar på sina sjuksköterskor

Publicerad 10 april 2024
Sjuksköterskorna Åsa Söderstedt och Anna Milton trivs inom Attendo. Foto: Christine Engström
Sjuksköterskorna Åsa Söderstedt och Anna Milton trivs inom Attendo. Foto: Christine Engström

En ökad bemanning, stora utbildningssatsningar och skräddarsydda anställningar. Attendo storsatsar på sina sjuksköterskor och målet är tydligt:
– Vi ska bli Sveriges bästa arbetsgivare för sjuksköterskor, säger Rebecka Skalin Christén.

En redan god arbetsmiljö ska bli ännu bättre. Det framhåller Rebecka Skalin Christén, regional verksamhetschef samt ansvarig för Attendos HSL-utveckling, när hon berättar om det pågående förändringsarbetet.
– Just nu tittar vi på hela sjuksköterskeorganisationen. Vårt mål är att vi ska bli Sveriges bästa arbetsgivare för sjuksköterskor, säger Rebecka.
För att nå dit ligger fokus på sjuksköterskornas arbetsmiljö. När andra verksamheter bromsar och sparar väljer Attendo att gasa. Bemanningen ska utökas, dessutom ska alla sjuksköterskor som vill få möjlighet att, på betald arbetstid och styrt av verksamhetens behov, specialisera sig.
– Vi vill utveckla vården och för att lyckas med det måste våra sjuksköterskor få möjlighet att utvecklas. Du ska aldrig känna att du är fast där du är, säger Rebecka.
Attendos sjuksköterskor jobbar inom ett brett spektrum som omfattar LSS, äldreomsorg, hemtjänst, HSV, socialpsykiatri och särskilda boenden. Dessutom finns det möjlighet att arbeta inom mobila team och som bemanningssjuksköterska.
Genom att satsa på egna bemanningssjuksköterskor tillvaratas varje enskild sjuksköterskas kompetens.
– Kommer du till oss som bemanningssjuksköterska ansvarar vi för din utvecklingsplan och du får ta del av alla förmåner. Eftersom vi äger de flesta boenden som vår bemanning arbetar på får du dessutom förkunskap om verksamheterna och möjlighet att påverka utvecklingen av dem, säger Rebecka.

Stor flexibilitet
Tack vare Attendos stora bredd är flexibiliteten stor för medarbetarna när det kommer till både typ av arbete och anställning. Det här är något som sjuksköterskan Åsa Söderstedt har tagit fasta på.
– Jag gillar att utmanas och vill ha förändring för att hålla igång. Jag har haft bra chefer som har sett till att jag får de utmaningar som jag behöver för att trivas, säger Åsa.
Utifrån livssituation och lust har Åsa under sina 15 år på Attendo provat på det mesta. Hon har arbetat inom LSS, särskilt boende, socialpsykiatri och äldreomsorg. I omgångar har hon även arbetat som samordnare för sjuksköterskor och även varit värderingscoach, introducerat nya sjuksköterskor och skapat nya rutiner. Sedan fyra år arbetar hon i det mobila teamet i Linköping. Sjuksköterskorna i det mobila teamet arbetar kvällar, nätter, helger och röda dagar inom äldreomsorgen, LSS, HSV och socialpsykiatri.
– Jag är en nattmänniska och mina barn är stora nu så det här passar mig perfekt. Jag har väldigt kompetenta kollegor och arbetet är stimulerande och roligt. Du vet aldrig vad som väntar och det gillar jag. Vi har också stora möjligheter att påverka vårt schema, säger Åsa.

Möjligheter och utveckling
Attendos bredd innebär även att det finns goda möjligheter att utvecklas inom verksamhetsutveckling och ledarskap. Anna Milton började som sjuksköterska på Attendo för nio år sedan. Hon har arbetat på flera särskilda boenden och inom korttidsverksamheten, och har under dessa år tagit sig an olika ombudsroller och ansvarat för studenter.
– Jag tycker det är väldigt roligt med kvalitetsutveckling, säger Anna och berättar att hon sedan ett år tillbaka innehar rollen som regional sjuksköterska.
I sin nya roll arbetar hon bland annat med kvalitetsfrågor, samordning av kompetensförsörjning, utbildning och introduktion för nya sjuksköterskor. Dessutom har hon kvar en fot i det kliniska arbetet.
– Jag gillar att arbeta med kvalitetsutveckling och se faktiska resultat, men tycker även att kontakten med patienterna är väldigt rolig. Som sjuksköterska får du möjlighet att bygga relationer både med patienter och omvårdnadspersonal, säger Anna och berättar att de medicinska utmaningarna är mycket större idag än vad de har varit tidigare.
Även Rebecka har valt att göra karriär inom Attendo. Från rollen som sjuksköterska via olika arbetsledande roller arbetar hon idag som regional verksamhetschef.
– Jag kommer ihåg när jag som 20-åring arbetade på ett av Attendos boenden och kände ”Gud, hur kan det vara såhär kul att gå till jobbet?”. Där och då bestämde jag mig för att den här känslan ska jag alltid ha. Och den har jag fortfarande kvar nu 20 år senare, säger hon.

Rebecka Skalin Christén, regional verksamhetschef samt ansvarig för Attendos HSL-utveckling. Foto: Jens C Hilner
Rebecka Skalin Christén, regional verksamhetschef samt ansvarig för Attendos HSL-utveckling. Foto: Jens C Hilner
Attendo

Attendo är Nordens största omsorgsföretag med över 700 verksamheter och över 30 000 medarbetare i Sverige, Finland och Danmark. Vi erbjuder äldreomsorg, omsorg till personer med funktionsnedsättning samt individ- och familjeomsorg.

Attendo verkar i en platt organisation och är en trygg arbetsgivare, med kollektivavtal, avtalsförsäkringar och det finns stora möjligheter att göra karriär. Som sjuksköterska har du möjlighet att söka dig till specifika verksamheter, men det finns även stora möjligheter till skräddarsydda anställningar som passar dina behov.

Undersökningsföretaget Universum har rankat de arbetsgivare som unga sjuksköterskor tycker är mest attraktiva, och det är Attendo som hamnar i topp i omsorgen.

Är du intresserad av att se vad vi kan erbjuda dig? Kontakta oss!
sjukskoterska@attendo.se

attendo.se