Äldreomsorg

Självständigt och omväxlande

Publicerad 30 oktober 2024
Text: Annika Wihlborg Foto: Jens C Hilner
Rebecka Skalin Christén, regionchef för region HSL och kost på Attendo. Foto: Jens C Hilner
Rebecka Skalin Christén, regionchef för region HSL och kost på Attendo. Foto: Jens C Hilner

Möjligheten att etablera långsiktiga patientrelationer, utmanas kliniskt genom att arbeta med multisjuka med höga vårdbehov och en mångfald av utvecklingsvägar gör äldreomsorgen attraktiv för sjuksköterskor. Det anser sjuksköterskan Rebecka Skalin Christén, som har arbetat i äldreomsorgen i tjugo år och numera är regionchef.

– Sjuksköterskor fyller en viktig nyckelroll i äldreomsorgen eftersom de tar hand om patienter långsiktigt, ofta från det att de flyttar in på ett boende tills de går bort. Ytterligare en viktig uppgift för sjuksköterskor i äldreomsorgen är att leda och säkerställa att undersköterskorna har rätt förutsättningar för sitt arbete. Sjuksköterskans roll i äldreomsorgen är ofta självständig men i nära samverkan med kollegor, säger Rebecka Skalin Christén, regionchef för region HSL och kost på Attendo. Hon började arbeta i äldreomsorgen efter sjuksköterskeexamen i tjugoårsåldern och kände direkt att hon hittat rätt.

”Att arbeta i äldreomsorgen är bland de roligaste jobben man kan ha som sjuksköterska.”

Bland de roligaste jobben
– Sjuksköterskor i äldreomsorgen har goda möjligheter att styra sin karriärinriktning utifrån intresse. De kan exempelvis arbeta med kvalitetsfrågor, verksamhetsutveckling, olika typer av ledarskap eller gå vidareutbildningar inom sårvård, psykiatrisk vård eller diabetes. Många arbetsgivare inom äldreomsorgen erbjuder även sjuksköterskor möjlighet att gå en specialistutbildning parallellt med arbetet, säger Rebecka Skalin Christén, som bland annat har arbetat som joursjuksköterska och verksamhetschef och idag är ansvarig för företagets samtliga jour- och natteam i Sverige.
– Att arbeta i äldreomsorgen är bland de roligaste jobben man kan ha som sjuksköterska. Det är omväxlande och innebär att man får betrakta varje individ utifrån ett helhetsperspektiv. En hjärtsjuk äldre har ju ofta även diabetes och flera andra bakomliggande diagnoser, säger Rebecka Skalin Christén.

Intresse och engagemang
Sjuksköterskor med erfarenhet av diabetesvård, geriatrik, palliativ vård och psykiatrisk vård är attraktiva i äldreomsorgen, men Rebecka Skalin Christén betonar att intresset för äldreomsorg och engagemanget för de äldre är absolut viktigast.
– Det råder ingen tvekan om att äldreomsorgens sjuksköterskebehov är stort. Äldreomsorgen genomgår för närvarande en spännande utveckling då alltmer av sjukhusvården flyttas ut i hemmet eller till särskilda boenden, vilket innebär att vi står inför en spännande tid framöver, säger Rebecka Skalin Christén.