Presentation
Akademiska sjukhuset Infektionskliniken

Samarbete och öppenhet på infektionskliniken

Publicerad 30 oktober 2024
Foto: Göran Ekeberg
Cindra Astor Währborg, specialistsjuksköterska, Anna Hanehöj Pohjola, sjuksköterska och omvårdnadsledande sjuksköterska och Sanne-Lie Pettersson, sjuksköterska på infektionskliniken. Foto: Göran Ekeberg
Cindra Astor Währborg, specialistsjuksköterska, Anna Hanehöj Pohjola, sjuksköterska och omvårdnadsledande sjuksköterska och Sanne-Lie Pettersson, sjuksköterska på infektionskliniken. Foto: Göran Ekeberg

Infektionskliniken på Akademiska i Uppsala erbjuder en spännande, utvecklande och trygg arbetsmiljö för sjuksköterskor. Ett aktivt förändringsarbete har stärkt den goda stämningen och skapat ett klimat där det är självklart att stötta varandra.

Infektionskliniken består av vårdavdelning, mottagning och akutmottagning. Här erbjuds såväl akut som poliklinisk vård. Cindra Astor Währborg, specialistsjuksköterska inom infektion, har arbetat på avdelningen i åtta år.
– Jag trivs fantastiskt bra här. Infektion är ett otroligt utvecklande område och jag har även fått vara med i ett omfattande förändringsarbete av avdelningen. Under pandemin var det tufft, eftersom vi endast hade tre fast anställda sjuksköterskor. Tack vare en rad åtgärder är vi nu 30 sjuksköterskor, där många av de tidigare inhyrda nu är fast anställda. Vi har skapat en bra balans mellan erfarna sjuksköterskor och de som är nya inom infektion, säger hon.

Förändringar som ger trygghet
Åtgärderna inkluderar allt från förändrade arbetstider till stöd av erfarna kollegor. Samarbetet i teamet har utvecklats, bland annat i rondsamtalen där alla professioner bidrar till att ge patienterna bästa möjliga vård. Cindra Astor Währborg är omvårdnadsledande sjuksköterska och har till uppgift att handleda och stötta kollegor i komplexa vårdsituationer. Hon är dessutom utbildningssjuksköterska med ansvar för fortbildning och introduktion av nyanställda.
En av de nya sjuksköterskorna, Sanne-Lie Pettersson, började för sex månader sedan och uppskattar den gedigna introduktionen.
– Jag kände mig verkligen välkommen och fick snabbt inblick i hur allt fungerar här. Den fem veckor långa introduktionsperioden, som är en del av förändringsarbetet, gav mig trygghet och möjlighet att lära mig i min egen takt. Stödet och sammanhållningen är viktiga anledningar till att jag trivs och vill stanna, säger hon.
Vanliga tillstånd bland patienterna är bland annat pneumonier, hudinfektioner och sepsis. Ibland även tropiska infektionssjukdomar som malaria och denguefeber. Det kan ofta handla om livshotande situationer, därför krävs ett mycket gott samarbete och tydlig kommunikation i vårdteamen.

Prestigelöst och högt i tak
Den öppna och stöttande atmosfären är något som också Anna Hanehöj Pohjola betonar. Efter 18 år på infektionskliniken har hon hunnit arbeta på både akutmottagningen och avdelningen. Idag arbetar hon på mottagningen för patienter med kroniska eller långvariga infektioner, samtidigt som hon vidareutbildar sig till specialistsjuksköterska inom infektion.
– Här finns inget utrymme för prestige. Även om jag har arbetat här länge känns det alltid naturligt att ställa frågor. Vi stöttar varandra, oavsett om man är läkare, sjuksköterska eller undersköterska. Den tryggheten gör att vi kan ge patienterna den bästa möjliga vården, säger hon.
Anna Hanehöj Pohjola uppskattar sitt arbete med patienterna, där de största patientgrupperna är hiv, hepatit B och immunbrist.
– Det bästa med mitt arbete är kontakten med patienterna. Min roll handlar mycket om att stödja dem i att hantera sina kroniska sjukdomar, vilket ofta innebär svåra samtal om ångest, oro och den stigmatisering som kan finnas kring vissa smittor. Att lyssna är en stor del av mitt arbete, säger hon.
Många hör av sig till mottagningens telefonrådgivning och är oroliga för att ha blivit smittade. Därför är det viktigt att vara påläst. Kliniken får kontinuerligt information från Smittskyddsenheten om nya smittor, men Anna Hanehöj Pohjola ser också till att uppdatera sig på andra sätt.

Spännande detektivarbete
De tre sjuksköterskorna är överens om att infektion är ett fascinerande och brett område. En del patienter har även andra sjukdomar som njursvikt, hjärtåkommor eller typ 2-diabetes, vilket innebär att vårdpersonalen behöver ha koll på många områden.
– Det mest spännande med infektion är att det ofta handlar om ett detektivarbete. Ibland vet vi inte vad en patient lider av. Vi tar prover, odlar och väntar på svar. Mycket handlar om att analysera och diskutera för att tillsammans hitta den bästa behandlingen. Vi utvecklas ständigt, avslutar Cindra Astor Währborg.

Infektionskliniken på Akademiska sjukhuset

På infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala finns både vårdavdelning och mottagning som jobbar såväl akut som polikliniskt. Tillstånd som vårdas kan vara exempelvis hepatit, tbc, hiv, mrsa, uvi, endokardit och meningit. Verksamhetsområde infektionssjukdomar har ett regions- och länsövergripande ansvar för specialiserad infektionssjukvård med öppen- och slutenvård. Kliniken har också en viktig uppgift inom den högspecialiserade intensivvården och transplantationsverksamheten.
En grundläggande del av den slutna verksamheten är vård och isolering av patienter med dropp- och luftburen smitta som influensa och vattkoppor, isolering av patienter med mag-tarminfektioner samt epidemiologisk övervakning och isolering av patienter med antibiotikaresistenta bakterier.

Infektionsavdelningen:
AC Ellen Gessbo Tiusanen, tel: 018-611 43 15

Infektionsmottagningen:
AC Katarina Öberg, tel: 018-611 35 70

akademiska.se/infektion