Hemsjukvården i Kungälv har utvecklats på flera sätt sedan 1999 då Anna Sara Niklasson började arbeta där. Hon har sett hur uppgifter och klienter har breddats och nu knackar ny välfärdsteknik på dörren.
När distriktssköterskan Anna Sara Niklasson var ny på sin tjänst inom Hemsjukvården handlade det mest om större såromläggningar. Efterhand har verksamheten växt och sjutton år senare trivs hon fortfarande bra.
– Mycket har förändrats under åren. De palliativa patienterna bodde inte hemma då, men det gör de ofta idag och vi vårdade inga barn på den tiden. Det gör vi nu, säger hon.
Mer avancerad vård
Fler patienter får numera sin sjukvård i hemmet. Vården är densamma som sker på sjukhus, såsom blodprover, katetrar, såromläggning, men patienten är ändå för frisk för att vistas på sjukhuset. Branschen växer och utvecklas ständigt.
– Allt mer avancerad vård har flyttat in i hemmet. Det är ett otroligt spännande jobb och det varierar till oändlighet. I framtiden tror jag att vi får se fler mer specialiserade team, vi kommer nog inte kunna hålla i allt. Vi kommer också börja dokumentera direkt hemma hos patienterna på egna surfplattor, säger Johanna Lindau, allmänsköterska i Kungälvs hemsjukvård.
Ett fritt jobb i en fin kommun
Vanligtvis arbetar sköterskorna självständigt i sina områden och mycket tid läggs på resor med bil eller cykel om det inte är inom gångavstånd. På kvällar och helger täcker de ännu större ytor.
– Det kan vara långt till vissa patienter i skogarna eller ute på öarna, inte minst sommartid när vi har sommargäster. Vi har färjan ut till Marstrand samtidigt som andra områden är mer tätbefolkade. Det är ett fritt jobb och i viss utsträckning kan vi lägga upp arbetet själva, säger Anna Sara Niklasson.
Kungälv ligger på det viset väldigt fint med närhet till både skogen, havet och storstaden Göteborg med sina universitet, kanske ett skäl till att personalgruppen i Hemsjukvården är ganska ung.
– Närheten gör nog att många söker sig hit. Vi ser gärna fler flexibla sköterskor hos oss. Erfarenhet är ingen nackdel. Det viktiga är att kunna bedöma och utvärdera det man möter. Där är vi otroligt duktiga, om jag får säga så och vi har väldigt roligt tillsammans, säger Johanna Lindau.
Kontakt:
Elisabeth Wedenmark
Kungälvs kommun
Ytterbyvägen 2
442 81 Kungälv
Tel: 0303-23 80 00
www.kungalv.se