Kontinuitet viktigt vid bemanningsuppdrag

Publicerad 11 oktober 2017
Text: Annika Wihlborg

Tina Hogbäck, verksamhetschef på Capio Vårdcentral i Grästorp.
Tina Hogbäck, verksamhetschef på Capio Vårdcentral i Grästorp.
En bred erfarenhetsbas och att sjuksköterskorna känner sig trygga i sin yrkesroll och gärna återvänder flera gånger till samma arbetsplats är viktigt för aktörer som anlitar bemanningssjuksköterskor.

– Sjuksköterskor från bemanningsföretag kan bidra med sin erfarenhet och kompetens när vår ordinarie personal är sjuk, ledig eller av andra anledningar inte är på jobbet. Det ställs höga krav på bemanningssjuksköterskor i primärvården. De ska kunna ersätta ordinarie sjuksköterskor redan från dag ett, vilket innebär att de snabbt behöver sätta sig in i bokningssystem och hur rutinerna ser ut på just den vårdcentralen, säger Tina Hogbäck, verksamhetschef på Capio Vårdcentral i Grästorp.

Ställ krav på erfarenhet
Hennes råd till andra vårdaktörer som anlitar sjuksköterskor från bemanningsföretag är att skriva avtal med och enbart anlita ett fåtal bemanningsföretag.
– Ställ krav på att de sjuksköterskor ni hyr in ska ha minst ett par års yrkeserfarenhet från er typ av verksamhet. Om ni etablerar en nära relation med ett fåtal bemanningsbolag kan ni även framföra önskemål om att, om möjligt, anlita bemanningssjuksköterskor som varit hos er tidigare, säger Tina Hogbäck.