Roligt att träna tillsammans

Publicerad 11 oktober 2017
Text: Paola Langdal

Personalen på ambulansenheten i Oskarshamn gör sig redo för stafettvasan.
Personalen på ambulansenheten i Oskarshamn gör sig redo för stafettvasan.
Tunga lyft och stressig arbetsmiljö är vardag för många sjuksköterskor idag. På ambulansenheten i Oskarshamn uppmuntras personalen därför att träna både på och utanför jobbet.

– Att röra på sig är helt enkelt ett måste för att vi ska orka arbeta ända fram till 65, säger Andreas Gabrielsson som är specialistutbildad ambulanssjuksköterska och enhetschef vid Oskarshamns ambulansenhet.
Som gammal orienterare har han alltid varit intresserad av att röra på sig och kan se att attityden till träning genomgått stora förändringar de senaste åren.
– När jag började arbeta som ambulansförare i mitten av 90-talet brukade vi mest spela innebandy. Idag ser jag en helt annan medvetenhet om hur sunda livsvanor påverkar oss och det är numera kö till löpmaskinen här på gymmet, säger han och skrattar.

Tränar tillsammans
För tre år sedan skickade Anderas Gabrielsson ut ett mejl till personalen och undrade om det fanns några som var intresserade av att åka stafettvasan.
– Jag trodde det skulle bli svårt att få ihop ett lag. Men det blev en fantastisk uppslutning med både ett dam- och herrlag som gjorde fina resultat.
Nästa vinter är det dags igen och inför stafettloppet blir det gemensam träning på rullskidor ihop.
– Att träna tillsammans gör att vi har något annat än jobbet att samlas kring, vilket är jättekul och positivt för sammanhållningen, fortsätter han.

Kroppen håller bättre
Men det är framför allt för att kroppen ska hålla både fysiskt och psykiskt som träning uppmuntras.
– Det räcker med en timme några gånger i veckan för att se resultat och för att du ska må bra. Själv tycker jag att svårlösta problem löser sig snabbare efter ett träningspass, säger han.

Resultaten dokumenteras
För att få ännu fler att upptäcka träningens förtjänster genomförs regelbundna fystester av både kondition och styrka.
– Fystesterna är en check hur man ligger till och fungerar lite som en morot om man tappat lite. Men jag vågar påstå att alla som arbetar här tränar någon gång under sitt arbetspass, säger Andreas Gabrielsson och tillägger:
– Jag brukar säga att träning är den bästa pensionsförsäkring du kan ha för framtiden.